KOBİ'lerde iç kontrol sisteminin yeri ve risk odaklı iç denetim: Denizli ili uygulaması
The place of internal control system in SMEs (small and medium sized enterprises) and risk based internal auditing city of Denizli implementation
  1. Tez No: 290689
  2. Yazar: ÖZLEM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemi, Risk Odaklı İç denetim, KOBİ, Internal Control System, Risk Based Internal Auditing, SME
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, amaç KOBİ'lerde iç kontrol sistemi risk odaklı iç denetim ile ilgili yöneticilerinin görüşlerini ortaya koymak ve mevcut durumla ilgili bir bakış açısı geliştirmektir. Günümüzde küresel çapta meydana gelen muhasebe krizleri işletmelerde kontrol mekanizmasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Özellikle ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahip olan KOBİ'lerin gerek ulusal gerek uluslararası düzenlemelerle iç kontrol sistemi ve buna bağlı olarak risk odaklı iç denetim uygulamalarına yaklaşımları işletmelerin gelecekteki durumlarını yakından etkileyecektir.Araştırma ülke sanayisinde önemli bir yere sahip olan Denizli ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Denizli ili sınırları içerisinde KOBİ profili taşıyan, Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 106 işletmeye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda toplanan veriler SPSS 15.0 For Windows programı ile analiz edilmiş olup, Tek Yönlü Varyans Analizi (Anova) ve Tukey testi kullanılarak istatistiksel anlamlılık ilişkileri tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda KOBİ'lerin önemli bir bölümünde etkin bir iç kontrol sisteminin bulunmadığı (%51,9) saptanmıştır. Genel olarak KOBİ'lerde personel sayısı, Basel II hakkındaki bilgi düzeyi ve yıllık satış cirosu arttıkça işletmelerin iç kontrol sistemi ve risk odaklı iç denetime verdikleri önemin arttığı da gözlenmiştir. Ayrıca işletmelerde bir iç denetim ekibi bulunmamaktadır. Bu duruma sebep olarak KOBİ'ler, iç kontrolün işletme için gerekli bir sistem olarak görülmediği (%43,4) ve konuyla ilgili eğitimli personel azlığı(%34) belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to present managers? opinion about internal control system risk based internal auditing in SMEs and to develop a point of view about current situation. In this day and age, accounting crises emerging on global scale presented the importance of control mechanism in business once again. Specially, having an important place in country economies SMEs? internal control system with both national and international arrangement and accordingly their approach to implementetions of risk based internal auditing will closely influence business? following situation.The survey was carried out in Denizli which has an important place in country?s industry. Survey data implemented on 106 businesses which carry SME profile in the border of Denizli, which are in business at Denizli Organised Industrial Site. Following the research, data collected are analysed with SPSS 15.0 For Windows and statistically significance connections are fixed by using one-way analysis of variance and Tukey test.Following the research, it is determined that there isnot an efficient internal control system in an important part of SMEs (%51,9). In general, as the staff numbers, knowledge level of Basel II and annual sales turnover increase, it is observed that the importance that management gives to internal control system and risk based internal auditing also increases. Besides there isnot an internal auditing team in businesses. It is showed as a reason that SMEs arenot seen as an essential system for business (%43,4) and the fewness of educated personel about the topic (%34).