İlköğretim birinci kademe öğrencilerinin resimlerinde sosyal çevre ve kültürel yapının yansımaları
The reflections of social environment and culture to the pictures of the children at primary school
  1. Tez No: 290695
  2. Yazar: ELİF KARAŞİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Social Environment, Cultural Structure, The First Grade of the Primary School, Child Picture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmada amaç, sosyal çevrenin ve kültürel farklılıkların ilköğretim birinci kademe çocuk resimlerine nasıl yansıdığını görmektir. Bu amaç doğrultusunda yöresel ve kültürel farklılıkların ilköğretim birinci kademe çocuk resimlerine yansımalarını görmek için Ankara, Siirt ve Kurtalan'da öğrenimlerine devam eden 1., 2., 3., 4. ve 5. sınıfta bulunan 150 öğrenci üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklemi; amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Öğrencilerden bir günlük yaşantılarını resmetmeleri istenmiştir.Araştırmanın sonuçları; öğrencilerin içinde bulunduğu sosyal çevrenin ve olanakların resimlerine de yansıdığını göstermektedir. Kültürel yapının ve yöresel özelliklerin çocuk resimlerine çeşitlilik getirdiği ve renk, şema, mekan, anlatımsallığa yansıdığı gözlemlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin resimlerinin değerlendirilmesinden çıkan sayısal veriler ise, öğrencilerin çizgisel gelişim düzeylerinin birbirine yakın olduğunu göstermektedir.Anahtar kelimeler; Sosyal Çevre, Kültürel Yapı, Birinci Kademe Öğrencileri, Öğrenci resimleri.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to see the reflections of the social environment and the cultural differences to the pictures of the children in the first grade of the primary school. A research has been made in the city of Ankara, Siirt and the country of Kurtalan on 150 students studying at the 1st, 2 nd, 3rd, 4th and 5th grades at the primary schools with the aim of seeing the reflections of the social environment and the cultural differences to the pictures of the children. The research has baeen carried out by using descriptive research model. The sample of research has been carried out with the purposive sampling. In the extent of this research it was wanted from students to paint their daily experiences.With the result of the research, it has been seen that the social environment where the children have lived and facilities has reflected the pictures of the children. The culture and local features provides variety to the children pictures and are reflected to colors, diagrams, places and expressions . It has been seen that there is not any vital difference in the growth of linear level of students who participated to the research from Ankara, Siirt and Kurtalan.