Matematik öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliği hazırlama süreçlerinin incelenmesi
Investigation of the real life activities preparing process of the pre-service mathematics teachers
  1. Tez No: 290696
  2. Yazar: KÜBRA KAVDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek hayat etkinliği, matematik öğretmen adayları, gerçek hayat matematik ilişkisi, Real life activities, pre-service mathematics teachers, connection of real life and mathematics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliği hazırlamaları sürecini incelemektir.Araştırmanın başında, matematik öğretmen adaylarının ?gerçek hayat ve matematik ilişkisi? ve ?etkinlik hazırlama? konularında bilgilerini saptamak amacıyla 50 matematik öğretmen adayı ile yazılı doküman incelemesi ve gözlemler yapılmıştır. Daha sonra 50 matematik öğretmen adayının içinden 6 matematik öğretmen adayı seçilmiş ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Gömülü teorinin teknikleri gereğince yapılan görüşmelerle sürecin daha ayrıntılı incelenmesi için yeni görüşme soruları oluşturulmuş ve matematik öğretmen adaylarıyla birer kez daha görüşme yapılmıştır. Çalışmanın analizinde nitel araştırma yöntemlerinden biri olan gömülü teori (grounded theory)' nin teknikleri kullanılmıştır.Öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliği tasarlarken öğrenme alanını, bilgi birikimleri ve öğrenme alanına olan birikimleri ve ilgileriyle ilişkili olarak seçtikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliği hazırlarken, etkinliğin öğrencide merak uyandırmasına, güdüleyici, matematiksel ve öğrenci seviyesine uygun olmasına dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliği tasarlarken yaşadıkları düşünme sürecinin aşamalarının, yaratıcı düşünme sürecinin aşamalarıyla benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, matematik öğretmen adaylarının gerçek hayat etkinliğini hazırlarken öğrenme alanı seçme kriterlerinin neler olduğu, düşünme sürecinin nasıl gerçekleştiği, etkinliği tasarlarken dikkat ettikleri ve zorlandıkları noktalar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to explore the real life activities preparing process of the pre-service mathematics teachers.The data of the study were analyzed by grounded theory which is a qualitative research methodology. Knowledge of the pre-service mathematics teachers of ?connection real life and mathematic? and ?preparing activities? was determined through the written documents and observations with 50 pre-service teachers. In order to examine the development process, the written documents, classroom observations and semi-structured interviews were used. Interviews which is guided by new questions were carried out with the six selected pre-service teachers.It was demonstrated that the pre-service teachers choosed a mathematical learning field to develope real life activities. This selection criteria for learning fields are associated with accumulation of knowledge of pre-service teachers and interest in the learning field of them. In developing real life activities, pre- service teachers lived an intense process of thinking. This process is similar to creative thinking stages. Also in this study what pre-service mathematics teachers? attention and how pre-service mathematics teachers modelling were determined. As result of the study, it was tried to uncover what pre-service mathematics teachers? selection criteria for learning fields, the process of thinking.