Eğitim pazarlamasında konumlandırma: İstanbul'daki üniversitelerin dershane öğrencileri tarafından algılanmasına ilişkin bir araştırma
Positioning in education marketing: A research on private university preparation schools students' perceptions on the universities in İstanbul
  1. Tez No: 290833
  2. Yazar: ASLIHAN YAVUZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. MÜGE ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Pazarlaması, Konumlandırma, Üniversiteler, Algısal Harita, Education Marketing, Positioning, Universities, Perceptual Map
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Eğitim pazarlaması kavramı tüm üniversiteler için önemli bir kavram haline gelmiştir. Üniversite sayılarındaki artış, rekabeti de beraberinde getirmektedir. Bu rekabette başarılı olabilmek için öğrencilerin üniversitelerle ilgili hangi konulara dikkat ettiğinin, hangi faktörlerden ne ölçüde etkilendiklerinin ve üniversiteleri nasıl algıladıklarının bilinmesi gerekmektedir.Çalışmanın konusunu üniversitelerin pazarlanması oluşturmaktadır. Bu bağlamda öncelikle genel olarak eğitim hizmetleri pazarlaması ve eğitim pazarlamasında konumlandırma konuları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise tüketici davranışları ve algılama süreci üzerinde durulmuş; tüketicilerin üniversite tercihini etkileyen faktörler ve üniversitelerin tüketici algısına göre konumlandırılması incelenmiştir.Çalışmanın araştırma bölümünde; İstanbul'daki dershane öğrencilerine anket uygulanarak değerlendirmeyi seçtikleri iki üniversite için algıları test edilmiştir. Bu algılardan yola çıkarak algısal harita hazırlanmış ve araştırma kapsamındaki yirmibir üniversitenin bu haritadaki konumları belirlenmiştir.Bu çalışmanın eğitim pazarlaması ile ilgilenen akademisyenlere ve bu konuda strateji geliştirmek isteyen üniversitelere fayda sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Education marketing concept has become very important to all universities. The increase in the number of universities causes competition in higher education sector. Universities should know the factors that effect students? perceptions and choice decisions about universities; to be successful in this area.The topic of this study is university marketing from the positioning perspective. In this regard, literature of educational services marketing, positioning in education marketing, consumer behavior in the perception perspective and the factors effect students? choice and perceptions have been discussed.In the research of the study; a survey about perceptions on universities have been applied to students of private university preparation schools in İstanbul. Related to this findings perceptual map for universities have been produced. In this map; the positions of twentyone universities have been shown.Fort his study it is expected to reap benefits to the academicians who is interested in the subject and universities to develope positioning strategies.