Bazı mineral malzemelerin fren balatalarında sürtünme özelliklerinin araştırılması
Investigation of friction properties of some mineral materials in brake linings
- Tez No: 290907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Fren balatası, Diatomit, Perlit, Uçucu Kül, Sürtünme, Asınma, Brake Lining, Diatomite, Perlite, Fly Ask, Friction, Wear
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Fren sistemi, otomobil ve diğer araçlar için çok önemlidir. Bu sistemler otomobillerinkontrolünü sağlamak için gelistirilmistir. Fren balataları, fren sistemlerindeki en önemliparçalardır. Beklenen sürtünme performansını ve asınma direncinin sağlanması içinoptimum sartların sağlanması gereklidir. Bir fren balatasından azami sürtünme ve asgariasınma değerlerini sağlaması, insan sağlığı ve çevre için zararlı olmaması, aynızamanda ekonomik olması beklenir. Frenleme sırasında balatanın performansısürtünme nedeniyle değisebilir veya fren balatası asırı sıcaklık nedeniyle mekanikdeformasyona uğramaktadır.Bu çalısmada; balata numuneleri diatomit, perlit ve uçucu kül katkılı hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Brake systems are very important for automobile and other vehicles. These systemsprovide to stay in control of the automobile. Brake linings are the most important parts inthe brake systems. Optimum conditions are required to provide expected frictionperformance and wear resistance of brake lining materials. From a brake lining, it isproposed that it has maximum friction and minimum abrasion for expected a brake liningand it is not harmful for the human health and environment. Performance of brakinglining in the during braking has been changeable due to friction or braking lining hasbeen undergone to mechanical deformation due to excessive temperature.In this study; brake livings samples were prepared with addition diatomite, perlite and flyash.