Photophysical and computational investigation of interactions between some polyaromatic hydrocarbons and porphyrins
Bazı poliaromatik hidrokarbonlar ve porifrinler arasındaki etkileşimlerin fotofiziksel ve hesapsal yöntemlerle incelenmesi
  1. Tez No: 290983
  2. Yazar: ZELİHA GAMZE ALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL ACAR SELÇUKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aromatik hidrokarbonlar, exciplex, moleküller arası yük transferi, fluoresans sönüm, Aromatic hydrocarbons, exciplex, intermolecular charge transfer, quenching
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde, donör-akseptör molekülleri arasında oluşan yük transfer kompleksleri fotofiziksel ve hesapsal yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Pren ve 1-Hidroksipren akseptör olarak seçilirken, protoporphyrin (IX) donör olarak kullanılmıştır. Deneysel kısımda donör-akseptör komplekslerinin UV-Vis absorpsiyon ve fluoresans spektrumları, orta polariteye sahip çözücülerde incelenmiştir. Spektrofotometrik sonuçlara göre, akseptör moleküllerinin monomer fluoresans şiddetlerinde donör ilavesiyle sönüm olduğu gözlenmiştir ve exciplex oluşumuna ilişkin hız sabitleri 1010 M-1s-1 olarak difüzyon kontrollü hız sabiti mertebesinde hesaplanmıştır.Bu çalışmanın hesapsal kısmında, DFT-PBE1PBE fonksiyonları ile temel hal geometrileri elde edilmiştir. Bu moleküllerin temel hal geometrileri, aynı teori seviyesinde harmonik titreşim frekans analizi hesaplarıyla karakterize edilmiştir. Ayrıca,TD-DFT-B3LYP fonksiyonları ile elektronik geçişlere ait uyarılma enerjileri hesaplanmışveTD-DFT-B3LYP yöntemiyle elde edilen molekül orbital yapıları ile bu geçişler karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, donor-acceptor intermolecular charge transfer complexes have been investigated by using photopyhsical and computational methods. Pyrene and 1-Hydroxypyrene have been selected as acceptors while protoporphyrin (IX) has been selected as donor. In experimental part, UV-Vis absorption and fluorescence spectra of donor-acceptor complexes have been recorded in several solvents with different polarity. According to spectrophotometric results, it is observed that the monomer fluorescence intensity which belongs to the acceptors is quenched by addition of the donor. This quenching is explained by the exciplex formation between donor-acceptor molecules and the rate constant for exciplex formation have been determined as the diffusion controlled rate constants in the order of and 1010M-1s-1.In computational part, the ground state geometries obtained from DFT-PBE1PBE functional. These ground state geometries are characterized by the harmonic vibrational frequencies at the same level of theory. Furthermore, excitation energies of the electronic transitions have been calculated by TD-DFT-B3LYP method and these transitions were characterized with molecular orbitals obtained from TD-DFT-B3LYP calculations.