Investigation of the interactions of the promazine with selected biomolecules using photophysical and computational methods
Promazin molekülünün seçilmiş biyomoleküllerle etkileşimlerinin fotofiziksel ve hesapsal yöntemlerle incelenmesi
- Tez No: 437838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL AÇAR SELÇUKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektron Transferi, DFT (Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi), İlaç, Hormonlar, Fluoresans, Electron Transfer, DFT (Density Functional Theory), Drug, Hormones, Fluorescence
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde donör olarak seçilen biyomoleküller ile akseptör olarak seçilen promazin molekülü arasındaki yük transfer kompleksleri, fotofiziksel ve hesapsal yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Fenotiazin türevi olan promazin, antipsikotik veya nöroleptik ilaç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, fluoresans özelliğinden dolayı proteinlerin işaretlenmesinde biyosensör olarak da kullanılmaktadır. Promazin yapısındaki π-elektronik sistemleri nedeniyle absorpsiyon ve fluoresans özelliğe sahiptir ve temel halde bulunan ve azot atomu içeren bir biyomolekülle, donör-akseptör yük transfer kompleksleri oluşturabilir. Bu çalışmada, promazin ve hormonlar (dopamin, serotonin, melatonin) arasında oluşabilecek donör–akseptör sistemleri hem sağlık alanında ilaç tasarımında hem de modifiye nanomalzemelerin yapılmasında model olması amacıyla incelenmiştir. Seçilen bütün sistemlerin değişik polaritede hem deneysel hem de hesapsal incelemeleri yapılmıştır. Donör-akseptör kompleksleri arasında π-π etkileşimleri, dispersiyon kuvvetleri ve hidrojen bağları oluşumu beklenmektedir. Bu amaçla hesapsal olarak moleküller arasında oluşacak komplekslerin en kararlı geometrileri, dipol momentleri, Gibbs serbest enerji değerleri ve elektronik geçişleri belirlenmiştir. Deneysel olarak ise UV/Vis absorpsiyon spektrumları, fluoresans ölçümleri ve voltametrik ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlardan promazinin seçilen hormonlarla donor-akseptör yük transfer kompleksleri oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, intermolecular charge transfer complexes between the selected donor biomolecules with selected acceptor promazine have been investigated by photophysical and computational methods. Promazine, a phenothiazine derivative, is used as a antipsychotic or a neuroleptic drug. Because of the presence of a π-electronic system in its structure, promazine shows fluorescence properties. It may form donor-acceptor electron transfer complexes with a ground-state biomolecule which has a nitrogen atom. Promazine will be used as the acceptor in this study. Donor molecules will be chosen among molecules which are naturally occurring or synthesized in human body with π-electronic systems and nitrogen atoms. π-π interactions, dispersive forces and hydrogen bond formation are expected between donor and acceptor in the formed complexes. Investigation of donor-acceptor complex formation between promazine and the hormones (dopamine, serotonin, melatonin) and determination of electron transfer mechanisms are important and will be a model for drug design studies and production of modified nanomaterials. Promazine is also used as a biosensor for marking proteins due to its fluorescence properties. All the systems will be investigated in different polarities using experimental and computational techniques. Most stable complexes will be determined computationally and their geometries, dipole moments, Gibbs free energies and their electronic transitions will be determined.