Lineer olmayan diferansiyel denklemlerin nümerik çözümü
Numerical solution of nonlinear differential equations
- Tez No: 291011
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Runge Kutta metodu, Nyström metodu, Üstel Uyarlanmış Metotlar, Runge Kutta, Nyström, Exponentially Fitted Methods
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde adi diferansiyel denklemlerle ifade edilen başlangıç değer problemleri ile ilgili temel tanım ve teoremlere yer verilmiştir.İkinci bölümde tek ve çok adımlı metotların türetiliş yöntemleri verilmiş ve mertebe analizine ait çalışmalar sunulup adi diferansiyel denklem ve denklem sistemlerine uygulanışı anlatılmıştır.Çalışmamızın orjinal kısmını oluşturan üçüncü bölümde ise standart baz fonksiyonlarının dışında yeni baz fonksiyonları ile uzayı gererek uzay genişlemesi yapılmıştır. Baz fonksiyonları üstel fonksiyonların kombinasyonaları seçilerek üstel uyarlanmış Runge Kutta metotları elde edilmiştir ve çözümü periyodik olan adi diferansiyel denlemler için daha iyi nümerik sonuçlar bulunmuştur.Dördüncü bölümde klasik Nyström metodu modifiye edilmiş ve çözümü periyodik veya salınımlı olan ikinci mertebe adi diferansiyel denklemler için klasik Nyström metodundan daha iyi nümerik sonuçlar elde edilmiştir.Beşinci bölümde ise sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of five chapters. The first chapter provides some basic definitions and theorems for initial value problems of first order ordinary differential equation.The second chapter has been indicated derivation of multistep methods. There has been represented order analysis. Methods has been adapted initial value problems for systems of first order ordinary differential equations.The third chapter is the main focus of our original work. Basis function has been chosen combination of exponential functions instead of standart basis function and constructed space expantion. There has been constructed exponentially fitted Runge Kutta methods which is integreted exactly a set of exponential functions.The fourth chapter deals with modified Nyström method. There has been better numerical solutions than clasic one for problems with oscillatory or periodic solution.The fifth chapter is devoted to the conclusion .