Bir iş atelyesinde üretim programlama ve kontrol sisteminin geliştirilmesi ve performansının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 29118
  2. Yazar: ABDÜLKADİR ÖZARPA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: scheduling, job-shop control, production control, simulation, sequencinq
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
11 Yüksek Lisans Teû BİR İŞ A TEL YESİNDE ÜRETİM PROGRAMI^İMA VE KONTROL SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE PERFORMANSININ DE?ERLENDİRİLMESİ Abdulkadir ÖZARPA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Anabilim Dalı Danışmam DocrDr.AH ÜNÜVAR 1993, Sayfa: 300 Jüri:Doç.Dr. Ali ÜNÜVAR Doç.Dr. Kemal ALTINIŞIK Yra\Doç.Dr. M.Şekip ALP ÖZET Akış tipi atelye veya iş atelyesi gibi çok değişik imalat sistemleri vardır. İş atelyelerinde, işlemlerin karmaşıklığı nedeniyle optimal bir program hazırlamak zordur. Bir iş atelyesinde programlama problemi, miktar; kalite ve zaman kısıtlanyla belirlenen üretim isteklerini karşılamak için, elde bulunan üretim kaynaklarını T.C. YÜKSEKÖERET'Sl nMUj DOKtifMlTAistai Sı'm kullanmak suretiyle, çeşitli üretim merkezlerinde en uygun işlem sırasını bulmak şeklinde ifade edilebilir. Bir atelyenin efektif programlanması yan mamul envanterini azaltır, sermayenin geri dönüşünü arttırır. Programlama değişen müşteri taleplerine hızlı cevap verme yönünden ve böylece pazar payının artması bakımından da önemlidir. Geçmişte programlama problemini çözmek için analitik yöntemler kullanılmıştır. Optimum çözümler analitik yaklaşımlarla az sayıda iş ve makina için uygundur. Son yıllarda programlama problemlerine optimuma yakın ve kabul edilebilir çözümler bulmak için bilgisayarda uygulamaya yönelik (höristik) yöntemlerin kullanımı artmıştır. Bu çalışmada, iş atelyeleri için bilgisayar destekli, dinamik bir üretim programlama yazılımı geliştirilmiş ve bu yazılım pratik atelye şartlarına uygulanmıştır. Ayrıca, bu iş atelyelerinin kontrolü amacıyla iş atelyesinin benzetimi yapılmıştır. Böyle bir benzetim modeli dizayn edilmesinde detaylı bir analiz yapılmıştır. Model General Purpose Simulation System (GPSS) benzetim dilinde yazılmıştır. Gerek yazılımda, gerekse benzetim modelinde, çeşitli dağıtım kuralları uygulanmış, sistemin performansının değerlendirilmesi ve iş atelyesinin kontrolü ile en uygun parti hacimlerinin belirlenmesi yönünde kritik edinmiştir. Çalışmada, operasyonların programlanması ve malzeme akış sisteminin basitleştirilmesi için grup teknolojisi tekniğinden yararlanılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Programlama, iş atelyesi kontrol, üretim kontrol, benzetim, sıralama
Özet (Çeviri)
VI Master Thesis EVALUA TJON OF THE PERFORMANCE AND DEVELOPMENT OF PRODUCTION SCHDULING AND CONTROL SYSTEM IN A JOB SHOP MANUFACTURING SITU A TION Abdulkadir Özarpa Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor:Assist Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR 1993, Page:300 Jury: Assoc. Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Assoc.Prof.Dr. Kemal ALTINISIK AssocProf.Dr.M.Şekip ALP ABSTRACT There are many varieties of manufacturing systems such as flow shop type or jop shop type. In the job shop type the complexity of proceses makes it difficult to construct an optimal schedule. The scheduling problem in a workshop can be stated as follows: given a set of production facilities and technological constrains, and given production requirements expressed in terms of quantity, product quality, and time constrains: find a feasible sequencing of processing operations on the various facilities, which satisfies the production requirements. The efective scheduling of a facility reduces its work-in process inventory (WIP) and increases thoroughput-effectely increasing the return on investment scheduling is also important in enabling faster response to changing customer demands, thus gaining increased marked share. In the past, efforts to provide solutions to scheduling problemps have been predominantly analytical in nature. However analytical approaches aimed at optimalsolutions are feasible only for a small subset of scheduling problems that assume highly idealized conditions, few machines, and a small number of jobs. Recently, the use of heuristic methods to find suboptimal and/or acceptable solutions to scheduling problems with size and complexity has increased. In this work, a computer aided dynamic production scheduling software has been developed for an industrial job-shop and this software has been applied a practical job shop environment. In addition to, a digital simulation model for job shop control decision making has been constructed. The model has been written GPSS simulation lanquage. Both in the job shop scheduling software and in the simulation model, various priority dispatching rules have been applied and system effectiveness under different priority scheduling has been tested in regard to batch size and job shop control. To simplify operation scheduling and material flow systems, Group Technology has been also used.