Türkiye muhasebe standartlarına göre stoklar ve denetimi
Stocks and their inspection according to turkish accounting standarts
- Tez No: 291318
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS ? 2 Stoklar, Muhasebe Standartları, Stok Standardı, Stok, Denetim, İç Denetim, Stok Denetimi, Stok Maliyeti, TMS ? 2 Stocks, Accounting Standards, Stock Standard, Stock, Inspection, Internal Inspection, Inspection of Stock, Cost of Stock
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Globalleşen dünya ekonomisi ile birlikte uluslararası muhasebe giderek önem kazanmaktadır. İşletmelerin uluslararası alanda faaliyet göstermeleri, birçok şartları sağlamakla birlikte muhasebe alanında da diğer ülkelerle uyumu gerektirmektedir. Ülkemizde de Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından düzenlenen standartlar setinde yer alan düzenlemelerle muhasebe biliminde uyum sağlamak amaçlanmaktadır. Her bilanço kaleminde olduğu gibi özellikle TMS ? 2 Stoklar standardı ile düzenlenen stoklar hesap grubuna ilişkin harmonizasyon işletmelerin finansal tablolarında güvenilirlik sağlaması bakımından hem bilançoda hem de gelir tablosunda önem arz etmektedir.TMS ? 2 Stoklar standardı, ticaret işletmelerinde ticari malların, üretim işletmelerinde ilk madde ve malzeme, yarı mamul ve mamullerin stoklanmasına yönelik muhasebe işlemlerinde ortak uygulama alanlarının oluşmasını amaçlamaktadır. Hizmet işletmelerinde ise sunulan hizmetin stoklanma olanağı olamamakla birlikte TMS'ye göre tüm işletmelerin maliyet unsurları hakkında açıklama yapmaktadır.İşletmelerin önemli varlık kalemlerinden biri olan stoklar, işletmelerin karlılık durumunu etkilediklerinden üzerinde önemle durulması gerekmektedir. İşletmelerde stokların kontrol edilmesi, stokların maliyetlerinin tespiti, stokların denetiminin dikkatle yapılması ve stokların sürekli denetlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla ?Türkiye Muhasebe Standartlarına Göre Stoklar ve Denetimi? tez konusu olarak seçilmiş ve işletmelerde önemli bir varlık kalemi olan stoklara ilişkin iç kontrol sisteminin önemine, yapılacak denetim çalışmalarına ve uygulamadaki farklılıklara değinilerek yararlı olmaya çalışılmıştır. Tez, TMS ? 2 Stoklarla ilgili teorik bilgilerin uygulamaya yansıması amacıyla ağırlıklı olarak uygulamaya yer vermiştir. Bu bağlamda tez, teori ve uygulama bütünlüğü içerisinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with the globalizing world economy,international accounting becomes important gradually. Operations of firms in the international field both provide many conditions and bring the consistency with the other countries in accounting field. In our counrty, It is aimed to suit in accounting science with the regulations arranged by Turkish Accounting Standards Institution (TMS). As in all balance sheet item; The stocks, which are especially arranged by TMS ? 2 Stock Standard,are important both in balance sheet statement and income statement in terms of bringing safety into the financial statement of harmonization firms intended for account group.TMS ? 2 Stock standard aims to constitute a practice field in accounting procedures intended for stocking of semi-finished and finished goods, raw material and materials in production firms and trading goods in trade firms. Although there is no possibility of stocking of the service which is offered in service firms, it makes a statement about cost elements of all firms.Since stocks, which are important items of firms, effect the firms? case of profitability; it has to be emphasized. Controlling of stocks, cost finding of stocks, inspection of stocks in firms have to be done carefully and it should be done regularly. For this purpose; `Stocks and Their Inspection According to Turkish Standards? has been chosen as the thesis subject and it is aimed to be useful by referring to importance of internal control system intended for the stocks, which are important items in firms, inspection works to be done and disparities in practice. This thesis predominantly includes practices with a view to relate the theoretical knowledge regarding TMS ? 2 Stocks to the practice. In this context; this thesis is dealt with the integrity of theory and practice.