A Cylindrical shell with a fixed end which contains a circumferential part-through or through crack under general loading
Genel yüklemenin etkisinde bir ucundan sabitlenmiş kısmi çatlak veya çatlak ihtiva eden silindirik bir kabuk
- Tez No: 29151
- Danışmanlar: PROF.DR. O. SELÇUK YAHŞİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silindirik Kabuk, Çevresel Kısmi Çatlak, Çevresel Çatlak, Sabit Uç, Cylindrical Shell, Circumferential Part-Through Crack, Circumferential Through Crack, Fixed End
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
iBu tezde, genel yüklemenin etkisi altında, bir ucundan sabitlenmiş ve çevresel kısmi çatlak veya çatlak ihtiva eden silindirik bir kabuk incelenmiştir. Problem, özel ortotropik bir malzeme için Reissner Kabuk Teorisi kullanılarak formüle edilmiştir. Kısmi çatlak problemi line-spring modeli kullanılarak Çözülmüştür. Fourier integral dönüşüm tekniği kullanılarak, problem beş tekil integral denklemine indirgenmiştir. Tekil integral denklemleri daha sonra lineer denklem takımına indirgenmiş ve Gauss-Chebyshev integral denklemi kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Bu çalışmada asıl amaç, sabit ucun ana kırılma mekaniği parametresi olan gerilme şiddeti çarpanına olan etkisini incelemektir. Ayrıca, kabuk eğriliğinin ve kalınlığının, malzeme ortotropisinin ve Poisson oranının gerilme şiddeti çarpanına etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of a cylindrical shell with a fixed end containing a circumferential part-through or through crack under the general loading is analyzed. The problem is formulated for a specially orthotropic material by using Reissner's shell theory. The part-through problem is treated by using a line-spring model. By using the Fourier integral transform technique,the problem is reduced to five simultaneous singular integral equations. The system of singular integral equations is further reduced to a system of linear algebraic equations which is solved numerically by using Gauss-Chebyshev quadrature formula. The primary objective is to study the effect of the end constraining on the stress intensity factor which is the main fracture mechanics parameter. Also, the effect of the shell curvature and thickness, material orthotropy, and the Poisson's ratio on the stress intensity factors are investigated.