Thermally curable imide containing monofunctional polybenzoxazines
Isıyla kürleşebilen imit içeren monofonksiyonlu polibenzoksazinler
- Tez No: 292445
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Imide containing polybenzoxazine, Imide, thermosets, high performance polymer, non-flammability
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Son zamanlarda yüksek performanslı polimerik malzemeler; elektronik, biyomalzeme ve diğer endüstriyel alanlardaki geniş kullanım yelpazelerinden dolayı bir çok önemli çalışmalara konu olmuştur. Benzoksazin polimerler, reçineleşme sırasındaki ufak hacim değişiklikleri (büzüşme), düşük miktarda su absorplamaları, ısısal dayanımları ve yüksek camsı geçiş sıcaklıkları gibi göze çarpan üstün özelliklere sahiptirler. Bu özellikler benzoksazin ve benzoksazin polimerleri hakkında yapılan çalışmaların önemli bir şekilde artmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada, önce imit türevleri oluşturulmuştur. Daha sonra imit içeren benzoksazin monomerinin türevleri sentezlenmiştir ve son olarak polibenzoksazinlere dönüştürülmüştür. Böylece ısısal dayanıklı ve yanmayan ısıyla kürleşebilen benzoksazin polimeri elde edilmiştir. Oluşturulan polimerdeki benzoksazin fonksiyonel grubunun varlığı spektral ve termal analizlerle tespit edilmiştir. Elde edilen ürünün imit bölümü yapıya yanmazlık özelliği katarken benzoksazinin termal olarak çapraz bağlanabilme özelliği sayesinde termal olarak stabil bir yapı oluşumu gerçekleşir. İmit içeren polibenzokazinin termal olarak kürlenebildiği ve yüksek termal kararlılığa sahip olduğu gösterilmiştir. Yapı 1H-NMR, FT-IR, DSC, TGA enstrümantal cihazları ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, high performance polymeric materials have received considerable studies for their wide application in electronics, biomaterials, and other industrials. Among the developed materials, polybenzoxazines possess outstanding properties of small shrinkage in curing, low water absorption,good thermal stability, and high glass transition temperatures. These advantages of benzoxazines receive considerable increase on the studies of benzoxazines and their corresponding polymers. In this study, firstly occured the imide derivatives, then formed imide containing benzoxazine monomers and finally converted to polybenzoxazines. Thus, the new material have thermal stability and non flammable property that is provided thermally curable and penetrable derivatives of benzoxazine. These polymers are convenient to form structure that consist of benzoxazine units which create crosslinked network and impart the polybenzoxazine properties whereas the imide units form the non-flammable along the backbone. The structure of the end product is characterized by H-NMR, FT-IR, DSC, TGA.