Triazin, tetrazin ve hidrazon substitüe 2,2'-bipiridin türevlerinin ve 6-, 7-, 8-üyeli halkalı karben ligandlarının sentezi ve geçiş metal kompleksleri
Synthesis and transition metal complexes of triazine, tetrazine and hydrazone substituted 2,2'-bipyridine derivatives and 6-, 7-, 8-membered ring carbene ligands
- Tez No: 292475
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazoller, Benzimidazoles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, N-donör heterohalkalı ligandlar sentezlenmiş ve bu ligandların geçiş metal kompleksleri hazırlanmıştır. N-donör heterohalkalı ligandların temel yapı taşı olan 2,2'-bipiridinin benzimidazol, tetrazin, triazin ve hidrazon türevlerinin platin(II), gümüş(I), bakır(II), çinko(II) ve palladyum(II) kompleksleri elde edilmiştir.Ayrıca, gümüş(I) ve çinko(II) iyonları ile çok dişli N-donör heterohalkalı ligandlardan supramoleküler yapılar elde edilmiştir. Gümüş(I) metal iyonu ile 6- ,7- ,8-üyeli halkalı NHC ligandlarının metal kompleksleri çalışılmıştır. Ligand ve kompleks bileşiklerin yapıları; elementel analiz ve spektroskopik yöntemler (1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, GC-MS, EI-MS, ESI-MS) kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, N-donor heterocylic ligands have been synthesized and their corresponding transition metal complexes have been prepared. The transition metal complexes of 2,2'-bipyridine based N-heterocylic ligands corporating tetrazine, triazine, hydrazone, benzimidazole substituents with platinum(II), silver(I), zinc(II), copper(II), and palladium(II) have been synthesized. The 6-, 7-, 8-membered NHC ring ligands have also been synthesized.In addition, supramolecular structures have been obtained from silver(I) and zinc(II) metal ions and the multidentate N-donor heterocyclic ligands. The silver(I) complexes of 6-, 7-, 8-membered NHC ring ligands have been studied. The structures of the ligands and the complex compounds have been characterized by using elemental analysis, and spectroscopic methods (1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, GC-MS, EI-MS, ESI-MS).