Anortit faz üretimi ve endüstriyel uygulamaları
Produce to anorthite phase and industrial applications
- Tez No: 292497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anortit, Beyazlık, Endüstriyel Uygulama, Kalsit, Kaolen, XRD, Anorthite, Calcite, Industrial Application, Kaolin, Whiteness, XRD
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Malzeme bilimi alanındaki çalışmalarda, daha düşük sıcaklıklarda, daha düşük maliyetle, daha kullanışlı malzeme üretmek amaçlanmaktadır.Bu çalışmada anortit malzeme kalsit, kaolen, albit ve ortoklaz kullanılarak elde edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle kalsit, groleg kaoleni ve Tavşanlı kaoleni ile belirli oranlarda karıştırılarak numuneler hazırlanmıştır. Hazırlanan numuneler 1000 ? C-1400 ? C sıcaklıklar arasında sinterlenmiştir. Bu numunelerin mukavemet, elastiklik, su emme ve küçülme değerlerine bakılmıştır. Bu değerlere göre 2 ve 5 numaralı numuneler diğerlerine nazaran daha iyi sonuçlar vermiştir. Bu nedenle 2 ve 5 numaralı numunelerin mineralojik incelenmeleri yapılmıştır. Anortit eldesi sağlanan 2 ve 5 numaralı reçeteler göz önünde bulundurularak yeni reçeteler hazırlanmıştır. Hazırlanan bu reçeteler 1000 ? C-1200 ? C arasında sinterlenmiştir. Yeni reçetelerin mukavemetlerinin biraz arttığı, su emmelerinin azaldığı ve küçülmelerinin de oldukça azaldığı gözlenmiştir.X reçetesinin endüstriyel uygulamasının yapılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies in materials science have concentrated especially the mentioned studies aim at producing more functional material at lower temperatures and with lower costs.In this study the anorthite material was obtained using calcite, kaolen, albite and orthoclase. To this end, samples were produced through mixing calcite with groleg kaolen and Tavşanlı kaolen at specific proportions. The prepared samples were sintered between 1000 oC-1400 ? C. The strength, resilience, water absorption and shrinking values of the samples were observed. The results indicate that samples 2 and 5 provided better results compared to other samples. Thus the samples 2 and 5 were mineralogical being reviewed. Novel recipes were formulated considering the recipes 2 and 5 which yielded anorthite output. The prepared recipes were sintered between 1000 ? C-1200 ? C. It was observed that the strength of the novel recipes slightly increased, water absorption values decreased and shrinking values have significantly decreased.Were made the prescriptions of the industrial application of number 4 and 8.