Çardak Bölgesi'ndeki (Lapseki-Çanakkale) Akdeniz midyesinin (Mytilus galloprovincialis, L.1819) farklı derinliklerde büyüme ve yaşama performansları
Growth and survival performances of Mediterranean Mussel Mytilus galloprovincialis L. 1819 on different depths in Cardak Region (Lapseki-Canakkale)
  1. Tez No: 292620
  2. Yazar: PERVİN VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mytilus galloprovincialis, Akdeniz Midyesi, derinlik, büyüme oranı, yaşama oranı, Mytilus galloprovincialis, Mediterranean mussel, depth, growth rate, survival rate
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma Ağustos 2009-Mart 2010 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'na bağlı Lapseki-Çardak bölgesinde yapılmıştır. Başlangıçta 0,5m, 5m, 10m derinliklerdeki ortalama boy ve ağırlıkları sırasıyla; 9.75±0.81mm, 9.76±0.87mm, 9.95±0.75mm ve 0.11±0.03g, 0.11±0.03g, 0.11±0.02g olan midyelerin araştırma sonunda ise sırasıyla; 41.21±3.42mm, 39.64±2.90mm, 38.13±2.70mm ve 6.56±1.82g, 5.83±1.23g, 4.39±1.00g olarak bulunmuştur. Midyelerin büyümesi üzerine dönem*derinlik interaksiyonu (p=0.221) ve derinliğin (p=0.078) önemli bir etkisi görülmezken, dönemlerin etkili olduğu (p=0.00) görülmüştür.Midyelerin yaşama oranları; 0.5m'de %87, 5m'de %87 bulunurken 10m'de ise %76 olarak tespit edilmiş, dönemler arasındaki farklılıklar önemliyken (p=0.011), derinlikler arasındaki farklılıkların etkili olmadığı belirlenmiştir.Midye büyüme performansları üzerine özellikle sudaki TOM ve TİM miktarlarının, nispeten de tuzluluğun etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Lapseki-Çanakkale between dates August 2009 and March 2010. at the beginning of experiment, mean lenght end weight of mussels, respectively; 9.75±0.81mm, 9.76±0.87mm, 9.95±0.75mm and 0.11±0.03g, 0.11±0.03g, 0.11±0.02g were placed in lantern nets were hung on depth of 0,5m, 5m and 10m on longline system. At the end of experiment, mean length and weigth were determined as 41.21±3.42mm, 39.64±2.90mm, 56.79±0.62mm and 9.95±0.75g, 6.56±1.82g, 5.83±1.23g and 4.39±1.00g respectively.Over the growth of mussel, depth*term interaction (p=0.221) and depth (p=0.078) were not found significant impact but term were found significant (p=0.00).Survival rates of mussel were obtained as %87, %87 and %76 in the end of the experiment in depth of 0,5m, 5m ve 10m, respectively. Term were significant (p=0.011) but depth were not found significant (p=0.091).Mussels on the growth performance, particularly in the water to be effective in the amount of TIM and TOM, salinity was found to be relatively effective.