Karamenderes havzası topraklarının yarayışlı mikro besin elementlerinin durumu
Status of available micro nutrients in Karamenderes basin soils
- Tez No: 292652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karamenderes Havzası, Yarayışlı Fe
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı Çanakkale İli, Karamenderes Havzası topraklarının bitkiye yarayışlı mikro element (demir, bakır, mangan, çinko) içeriklerinin ICP-AES (Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrophotometer) ile belirlenerek coğrafi bilgi sisteminde (CBS) yersel dağılım haritalarının oluşturulmasıdır.Çalışmada GPS (Global Positioning System) ile belirlenen 80 örnekleme noktasından 0?30 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde pH, elektriksel iletkenlik (EC), % kireç (CaCO3), organik madde, tekstür analizi ve yarayışlı demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn) analizleri yapılmıştır.Yapılan analizler sonucunda Karamenderes Havzası topraklarının yarayışlı demir (Fe) ve mangan (Mn) yönünden yeterli seviyede, yarayışlı bakır (Cu) yönünden %92'lık kısmının yeter, %8' lik kısmının ise yetersiz seviyede, yarayışlı çinko (Zn) bakımından büyük bir kısmında eksiklik olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine local distribution of soil micro element contents and allocation maps for Karamenderes River Basin in Çanakkale Province, using Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrophotometer (ICP-AES) and geographical information system (GIS).Soil samples were collected from 0-30 cm depths from 80 different points by using Global Positioning System (GPS). Soil pH, electrical conductivity (EC), % of calcium carbonate (CaCO3), organic matter, soil texture and available iron (Fe), copper (Cu), zinc (Zn) and manganese (Mn) were analysed.According to the soil analyses, it was determined that soil was sufficient in Karamenderes River Basin in terms of available iron (Fe) and manganese (Mn). Regarding to available copper (Cu) content, 92 % of soil is sufficient however 8% of soil in this area was not sufficient. It was found that a big proportion of soil had shortage of available zinc (Zn) in Karamenderes River Basin.Keywords : Karamenderes River Basin, available Fe, Cu, Zn, Mn