Dış kaynak kullanımı ve hastanelerde 3PL lojistik
Outsourcing and third party logistics in hospitals
- Tez No: 292774
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR.DR. HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Küreselleşme, Dış kaynak kullanımı, Lojistik faaliyetler, Üçüncü Parti Lojistik (3PL), Logistic, Globalization, Outsourcing, Logistic activities, Third Party Logistics (3PL)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra küreselleşmeye bağlı olarak dünya pazarlarında yaşanan gelişmeler hız, esneklik, kalite ve maliyet kavramlarının önemini bir kat daha arttırmıştır. Bu bağlamda; özellikle işletmelerin temel yetkinlik alanları dışındaki yatırımlardan kaçınarak, maliyetleri azaltma ve enerjilerini kendi uzmanlık alanlarına yöneltme isteği dış kaynak kullanımı (outsourcing) kavramının doğmasında ve gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Dış kaynak kullanımı ilk zamanlarda sadece temizlik, yemek, ulaşım gibi işletmenin uzmanlık alanı dışındaki destek nitelikli faaliyetler için kullanılmaktaydı. Zaman içinde dış kaynak kullanımının kapsamı giderek genişlemiş ve günümüzde işletmelerdeki birçok faaliyet dış kaynaklardan karşılanır duruma gelmiştir.İşletmelerin lojistik gereksinimlerin dış kaynak (outsourcing) kullanmak yoluyla gerçekleştirilmesi hizmeti veren firmalar üçüncü parti lojistik (3PL) firmaları olarak adlandırılmaktadır. Yapılan araştırmalar işletmelerin maliyetleri azaltmak, ana yetkinliklere odaklanmak, esnekliği artırmak, lojistik faaliyetleri için sermaye harcamalarını azaltmak, lojistik faaliyetlerinin daha uygun raporlanmasını sağlamak, bilişim teknolojilerinin kullanılmasını sağlamak, kaliteyi artırmak, dış pazarlarla bağlantı kurmak, uzmanlıklardan yararlanmak ve yüksek düzeydeki bilgi ve beceri ihtiyacını karşılamak gibi nedenlerden dolayı üçüncü parti lojistik faaliyetlerinden yararlanmak istediklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Especially after the second half of the 20th century, depending on globalization lived developments have increased the importance of speed, flexibility, quality and cost concepts still more. In this connection; especially businesses? wish to decrease the costs and to direct their energies to the core competencies in which they perform by avoiding from the investsments out of their competence fields has played important role in the rise and development outsourcing. In the beginning outsourcing was only used for the activities out of the profession of the business like cleaning, food and transportation. In time the scope of outsourcing has widened gradually and now became many activities in businesses provide by external sources. As one of the big cost factors, logistic activities have also affected from those developments and following outsourcing in logistic activities has gradually become widespread.Business activities which carried out from businesses by outsourcing to independent logistic companies is named as third party logistics (3PL). Committed researches show that the reasons for why businesses want to benefit from third party logistics are reducing the costs, focussing to the core competencies, increasing the flexibility, reducing the capital expenditures for logistic activities, providing that logistic activities are reported more feasible, providing that information technologies are used, increasing the quality, benefitting from expertise, establishing connections with foreign markets and reducing high amount information needs, etc.