Halk oyunları notasyon sistemi denemesi - hareket portesi
A notation system experiment of folk dances: Movement staff
  1. Tez No: 293022
  2. Yazar: SONAY ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. NİHAL ÖTKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Müzik, Ballet and Dance, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket Notasyonu, Anatomik Hareketler, Dans Yazımı, Dans Analizi, Koreoloji, Movement Notation, Movement Staff, Anatomical Movements, Dance Writing, Dance Analyze, Choreology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada Anatomi bilimi temelinde halk danslarının yazımının yapılmasını amaçlanarak deneysel bir araştırmanın neticesinde tasarlanan ve Hareket Portesi Notasyon Sistemi adı verilen hareket notasyonu denemesine yer verilmektedir. Hareket Portesi Notasyon Sistemi'nde kullanılan anatomik kavram ve terimlerin açıklanması yapılmakta ve Hareket Portesi Notasyon Sistemi'nin temelini oluşturan bu kavramlara dayanan ana prensipler olan; temel çalışma prensibi, açılandırma prensipleri ve işaretleme prensiplerine yer verilmiştir.Deneysel bir araştırmanın ürünü olan bu çalışma neticesinde, halk danslarının, tasarımı yapılan ve Hareket Portesi Notasyon Sistemi adı verilen sistem ile yazılabileceği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we approached a notation system experiment named Movement Staff Notation System (MSNS) which is designed after a quinquennial experimental research period and that aims writing folk dances on the anatomy science basis. We began with explaining anatomical concepts and terms that are used in MSNS. We gave place to main principles; fundamental study principle, angle principles, and marking principles based on these concepts used in anatomy science and underlie MSNS.After a quinquennial experimental research period with this study, a result is ensued that folk dances and all body movement can be written with the system named MSNS.