Özel eğitim öğretmenlerinin zihin engelli öğrencilere yönelik fen eğitiminde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The problems faced by special education teachers in science education for mentally handicapped students and their investigation with respect to various variables
- Tez No: 573695
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Özel eğitim öğretmeni, Fen eğitimi, Zihin engelli öğrenciler için fen eğitimi, Special education, special education teacher, science education, science education for mentally handicapped students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada özel eğitim öğretmenlerinin zihin engelli öğrencilere yönelik fen eğitiminde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından taram araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi ulaşılabilirlik temelli yaklaşıma göre belirlenmiş 102 özel eğitim öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve 15 sorudan oluşan yazılı görüş formu kullanılmıştır. Toplanan veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular cinsiyet, çalışılan kurum, hizmet süresi ve kurumun bulunduğu yer değişkenlerine göre frekans ve yüzde olarak verilmiştir. Bulgular öğretmenlerin özel eğitimde fen bilimleri dersine yeteri kadar önem verilmediğini düşündükleri, öğretmenlerin bu alanda materyal temininde ve soyut olan fen kavramlarının öğretiminde sorunlar yaşandığını göstermektedir. Öğrencilerin fen konu ve kavramlarına karşı ilgilerinin yüksek olduğu, bu alanda verilen eğitimin daha fazla materyal ile desteklenmesi ve günlük hayatla ilişkilendirilmesi gerektiği çıkarılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the problems faced by special education teachers in science education for mentally handicapped students in terms of various variables. In this study, survey research method is used. The sample of the study consisted of 102 special education teachers determined according to the accessibility-based approach. In this study, a written-opinon- form consisting of 15 questions was used. The collected data were analyzed descriptively. The findings are given as frequency and percentage according to gender, kind of institution, working year and the place where the institution is located. The findings showed that teachers thought that the science lesson in special education is not given enough importance and they have problems in finding teaching material in this field and in teaching the abstract concepts of science. It is concluded that students' interest in science subjects and concepts are comparatively high and science education provided to mentally handicapped students should be supported with more teacing materials and associated with daily life.