Kütahya Aydoğdu Köyü folkloru
Folklore of Kutahya Aydogdu village
- Tez No: 293161
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Gelenek- Görenek, Folklor, Derleme, Kültür, Traditions, Folklore, Collection, Culture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Halk bilimi alanında derleme, toplumların sahip oldukları kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasında ve kayda geçirilmesinde kullanılan önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntem Aydoğdu Köyü Folkloru isimli çalışmanın yöntemi olarak kullanılmıştır.Araştırmamızda çalışma sahamız olan Aydoğdu Köyünün günlük yaşamında ortaya çıkan gelenek-görenek ve inanç yapıları incelemeye tabi tutulmuştur. Köy halkının bireyleriyle yüz yüze görüşmeler yapılarak ve derleme yönteminin kuralları, sınıflamaları ve sınırlamalarının rehberliğinde çalışma sahasının çözümlemesi yapılmaya çalışılmıştır.Derleme çalışmaları yok olmaya yüz tutmuş maddi ve manevi değerlerin kayıt altına alınarak yaşatılması açısında son derece önemli bir konum işgal etmektedir.
Özet (Çeviri)
Compilation method in the field of folklore is one of the most important methods used for revealing and recording the societies' cultural values. This method is also used for the study of The Folklore of Aydogdu Village. In our study, traditions and belief structures which arise in the daily life of the village were examined.The working area is endeavored to solve, guided by the limitations, classifications and the rules of compilation by making face-to-face interviews with people from the village.Compilation studies play an extremely important role in recording and keeping alive the material and spiritual values about to become extinct.