Gösterişçi tüketim üzerine teorik ve uygulamalı bir çalışma: Pamukkale Üniversitesi örneği
A theoretical and applied study on conspicuous consumption: A sample from Pamukkale University
- Tez No: 293181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Statü Edinme Stratejileri, Yabancılaşma, Üniversite Gençliği, Conspicuous Consumption, the Strategies of Acquiring a Status, Alienation, the University Students
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Gösterişçi tüketim, sosyo-ekonomik açıdan sınıflı bir toplumda tüketicilerin kimliklerini ve toplumsal statülerini, tükettikleri ürünler aracılığıyla sergilemelerini mümkün kılmaktadır. Gösterişçi tüketim bu bağlamda toplumsal bir iletişim aracı işlevini yerine getirmektedir.Çalışmada, gösterişçi tüketimin tüketim toplumundaki yeri, gösterişçi tüketim üzerine teorik çalışmalar, gösterişçi tüketimi yaygınlaştıran faktörler, gösterişçi tüketim ve yabancılaşma, gençler ve gösterişçi tüketim arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın teorik kısmında yerli ve yabancı bilim adamlarının kitap ve makalelerinden yararlanılmıştır.Bu ampirik çalışmanın amacı genelde gençlerin, özelde ise Pamukkale Üniversitesi'ndeki öğrencilerin tüketim davranışlarında gösterişçi tüketimin rolünü ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla anket formları hazırlanarak öğrencilerden gösterişçi tüketimle ilgili bilgi toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir.Bu çalışmanın sonucunda, öğrencilerin tüketim davranışlarında gösterişçi tüketimin belirleyici olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin tükettikleri ürün ve hizmetlerle çevrelerindeki insanlarla iletişim kurdukları, gösterişçi tüketimin aynı toplumsal sınıf içerisindeki bireyler için bir baskı mekanizması oluşturduğu; gösterişçi tüketimle gençlerin kendilerine ve tükettikleri ürünlere yabancılaştıkları ve gençlerin gösterişçi tüketimle satın alınabilen kimlikler oluşturdukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA theoretical and Applied Study on Conspicuous Consumption:A sample from Pamukkale UniversityPınar GÜNERGazi University, Institute of Social Sciences, the Department of Public Relations and Advertising Master Thesis, February 2011Advisor : Associate Professor Serdar ÖZTÜRKConspicuous Consumption enables consumers in a socioeconomically classified society to display their identities and social status through their products they have consumed. In this regard conspicuous consumption fulfills its function as a means of social communication.In this study, the place of conspicuous consumption in a consumption society, theoretical studies on conspicuous consumption, factors which generalize conspicuous consumption and the relation between the term conspicuous consumption and alienation and also the relation between conspicuous consumption and the youth have been analyzed. In the theoretical part of the study, books and articles of local and foreign scientists have been used.The aim of this empirical study is to reveal the role of conspicuous consumption in the consumption behaviors of both the youth on general purpose and of the students in Pamukkale University on special purposes. For this purpose, questionnaire forms have been prepared and information related to conspicuous consumption has been collected from the students. The acquired data have been analyzed by means of SPSS statistics program.As a result of this study, it has been found that conspicuous consumption is a determinant in consumption behaviors of students. It has concluded that students have connected commication people by their comsuption products and services, conspicuous consumption has been pressure mechanism for individuals being same social class, youngs have became alienation themselves and products they consume by conspicuous comsuption, youngs have generated tah identities can be bought by conspicuous comsuption.