Kronik boyun ağrılı hastalarda Matrix Ritm Terapi uygulamasının etkinliği
The effectiveness of Matrix Rhythm Therapy in patients with chronic neck pain
- Tez No: 293320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Neck pain, Matrix Rhythm Therapy, Physiotherapy, Efficacy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kronik boyun ağrılı katılımcılarda Matrix Ritm Terapi uygulamasının etkinliği daha önce yapılan çalışmalarda araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı kronik boyun ağrılı katılımcılarda Matrix Ritm Terapisinin etkinliğini göstermektir.Yaşları 25-65 arasında değişen toplam 30 katılımcı (25 kadın, 5 erkek) randomize olarak iki gruba (Matrix Ritm Grubu ve Kontrol Grubu) ayrılmıştır Her iki tedavi grubuna kombine fizyoterapi programı kapsamında hot pack, TENS, terapatik ultrason, klasik masaj uygulanmış ve katılımcılara ev egzersiz programı ve tavsiyeler verilmiştir. Her iki gruptaki katılımcılar 2 hafta içinde 10 seans tedaviye alınmışlardır. Matrix Ritm Terapi grubuna ilave olarak 5 seans günaşırı Matrix Ritm Terapi uygulanmıştır. Ağrı (Görsel Analog Sklası), kas spazmı (Görsel Analog Skalası), özür düzeyi (Boyun Özür Ölçeği), yaşam kalitesi (Kısa Form-36), depresyon durumu (Beck Depresyon Ölçeği) ve eklem hareket açıklığı (üniversal gonyometre) değerlendirmeleri tedavi öncesinde ve sonrasında tekrar edilmiştir.Her iki grupta tedavi programı sonrasında ağrı, kas spazmı, özür düzeyi, yaşam kalitesi ve eklem hareket açıklığı bakımından iyileşme kaydedilmiştir (p0.05).Bu çalışmanın sonuçları kronik boyun ağrılı katılımcılarda kombine fizyoterapi programının ağrı, kas spazmı, özür düzeyi, yaşam kalitesi ve eklem hareket açıklığı üzerine pozitif etkisinin olduğunu göstermektedir. Kombine fizyoterapi programına ilave olarak uygulanan Matrix Ritm Terapisi tedavinin etkinliğini artırmamıştır.Anahtar Kelimler: Boyun ağrısı, Matrix Ritm Terapi, Fizyoterapi, Etkinlik
Özet (Çeviri)
The effect of Matrix Rhythm Therapy for participants with chronic neck pain has not been investigated in earlier studies. The aim of this study was to evaluate the effects of Matrix Rhythm Therapy with combined physiotherapy treatment in partiipants with chronic neck pain.A total of 30 participants (25 females, 5 males) aged between 25 to 65 years were randomly divided into two groups; Matrix Rhythm Therapy group and control group. The participants in both groups received a combined treatment programme, including hot pack, TENS, therapeutic ultrasound, massage, home exercise programme. The participants were treated 10 times for two weeks. While Matrix Rhytm Therapy group received five sessions (3 times a week) a combined physiotherapy programme plus Matrix Rhythm Therapy. Pain intensity (Visual AnalogScale), muscle spasm (Visual Analog Scale), disability (Neck Disability Index), quality of life (Short Form-36), depressive symptoms (Beck Depression Inventory) and range of motion (universal goniometer) were measured at baseline and after the treatment programme.In both groups? pain, muscle spasm, disability, quality of life and range of motion scores improved after the treatment programme (p0.05).The results of this study showed that combined physiotherapy treatment programme has positive effects on pain, muscle spasm, disability, quality of life and range of motion in participants with chronic neck pain. Matrix Ritm Therapy did not increase the effetiveness of the treatment.