Sistemik lupus eritematozus tanısı ile izlenen hastaların klinikopatolojik özellikleri ve literatür verileri ile karşılaştırılması
Clinicopathological features of our patients with systemic lupus erythematosus, and their comparison with the literature data
  1. Tez No: 293465
  2. Yazar: ELİFE SENEM CURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik lupus eritematosus, Etnisite, Farklılıklar, Sistemik lupus erythematosus, Ethnicity, Disparities
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Sistemik lupus eritematozus (SLE) dünyada sık izlenen otoimmun hastalıklardandır. Hastalık yoğun olarak genç bayan hastalarda görülmekle birlikte her iki cinte ve her yaşta izlenebilmektedir. Hastalık görülme sıklığı, klinik ve laboratuvar özellikleri farklı coğrafik bölgelerde ve etnik ırklarda bir takım faklılıklar içermektedir. Yapılan çalışmalarda sağlık görevlileri ve hastalarca hastalık farkındalığının artması ile bildirilen hastalık insidans ve prevelans oranları da artmaktadır. Bu çalışma ülkemizdeki SLE'li hastaların klinikopatolojik özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya Gazi Üniversitesi İç Hastalıkları Romatoloji Bilim Dalında takip edilen, 18 yaşından büyük hastalar dahil edildi. Çalışma 1.5.2011- 1.9.2011 tarihleri arasında hastalarla yüzyüze görüşmelerle ve hastalara ait bilgilerin retrospektif olarak hasta dosyalarından, bilgisayar sistemine kayıtlı anamnez ve laboratuvar kayıtlarının taranması ile elde edildi. Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) kriterlerine göre SLE tanısı konulan ve en az 4 kriteri karşılayan hastalar çalışmaya alındı.127 hasta (115 kadın ve 12 erkek) çalışmaya dahil edildi. Çalışmada K/E oranı 10,5/1, ortalama semptom başlama yaşı 34, ortalama tanı yaşı 37,4 olarak gözlenildi. İleri yaş başlangıçlı SLE (>50 yaş) %17,3 oranında izlenildi.En sık izlenen tutulumların artiküler (%78) ve fotosensetivite (%70,9) olduğu, serosit, trombositopeni, diskoid raş ve nöropsikiyatrik tutulumların ise daha seyrek olduğu gözlenildi. Hastalarımızda antinükleer antikor pozitifliği (ANA) %100 oranında ve anti ds DNA pozitifliği %70.1 oranında izlenildi.Çalışmada hastalarımızın tanı yaşının Avrupa'dan yapılan çalışmalarla benzer olduğu, bir çok Asya ülkesinde izlenen yüksek hematolojik ve böbrek tutulumu oranlarının ülkemizde daha seyrek olarak izlendiği gözlenmiştir. Sonuç olarak tek merkezli, retrospektif olarak yapılan bu çalışma ülkemizdeki SLE'li hastaların klinikopatolojik özeliklerini tam anlamıyla yansıtmasa da SLE'li hastalarımızın klinikopatolojik özellikleri hakkında bir fikir vermesi nedeniyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
Systemic lupus erythematosus (SLE) is a frequent autoimmune disorders across the world. İt is more frequent in young female vomen however could be senin both sexes and at all ages. Disease incidence, clinical and laboratory features vary depending of geographic and ethnic regions and races. Due to inreasing of awareness of the disease by heath professionals and the patient ,disease incidence and prevalence rates of also seem to be increasing. This study aimed to invastigate the clinicopathological features of patients with SLE in our country.Our study included face to face interviews with patients who are older than 18 years, followed up by Gazi University,Department of İnternal Medecine division of Rheumatologyfrom May 2011 to Semptember 2011. Patients data were collected retrospectively,including medical history and laboratory tests from the hospital?s computer system, files. Patients who satisifed the diognised criteria of SLE according to the American College of Rheumatology (ACR) criteria were included.We included 127 patients, 115 females and 12 males, with a mean age of 37,8. Mean age of the onset of symptoms was 34 and, mean age at the time of diagnosis 37.4. Advanced age-onset SLE (> 50 years) was 17.3%. The most common disease manifestations were articular abnormalities (78%) and photosensetivity (70.9%). Serositis, thrombocytopenia, discoid rash and neuropsychiatric involvement was seen less frequently. Antinuclear antibodies (ANA) were detected in 100 % and anti-dsDNA in 70.1% of patients. The mean age of our patients at diagnosis was smiliar to studies from Europe. Hematologic and renal abnormalities that were observed high rates in many Asian countries , were observed less frequently in our studyİn conclusion, this is a single-center, retrospective study of clinicopathologic features of patients with SLE in our clinic, and findings could not be generalized to the entire country, hovewer, it is important for us to give an idea about the clinical spectrum of SLE patients in Turkey.