Servikal özofagus yerleşimli heterotopik gastrik mukoza ile larengofarengeal reflü ilişkisi
The relationship between heterotopic gastric mucosa in servical eusophagus and laryngopharyngeal reflux
- Tez No: 293553
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK HALİT AKMANSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larengofarengeal reflü, Mide mukozası, 24 saat özofageal pH monitorizasyonu, Laryngopharyngeal Reflux, Gastric mucosa, Ambulatory 24-hour Esophageal pH Monitoring
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Özofagus yerleşimli heterotopik gastrik mukoza adacıkları ile larengofarengeal reflü hastalığı arasında korelasyon varlığını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Mayıs 2010 ? Nisan 2011 tarihleri arasında reflü semptom indeksi 10'un, reflü bulgu skoru 7'nin üzerinde olan toplam 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Üst gastrointestinal sistem endoskopisinde servikal özofagus yerleşimli heterotopik gastrik mukoza adacıkları tespit edilen 21 hastadan çalışma grubu, edilmeyen 24 hastadan ise kontrol grubu oluşturuldu. Çalışma ve kontrol gruplarına özofagus manometrik incelemesi ve çift kanallı 24 saatlik PH monitorizasyonu yapıldı. Servikal özofagus yerleşimli heterotopik gastrik mukoza adacıklarında Helikobakter pilori varlığı araştırıldı ve ayrıca hastalara amprik tedavi başlanarak tedavinin etkinliği değerlendirildi.Bulgular: HGM saptanan hasta grubunda tedavi öncesi RSI ve RBS ortalamaları sırasıyla 25,57 ± 3,53 ve 15,14 ± 3,42 iken, iken ikinci grupta bu ortalamalar 21,08 ± 4,40 ve 11,92 ± 2,62 idi (p=0.001, p=0.001 ). Tedavinin üçüncü ayında bu ortalamaların birinci grupta sırasıyla 4,90 ± 2,71 ve 2,28 ± 2,19'a, ikinci grupta ise 2,13 ± 1,97 ve 0,50 ± 0,59'a gerilediği görldü ( p < 0,05). Çalışmaya alınan hastaların toplamında % 29,7 oranında distale, % 43,2 oranında proksimale reflü izlenmiştir. Birinci grupta 24 saatlik pH metre distale reflü %15,4, proksimale reflü % 54 iken ikinci grupta distale reflü % 38, proksimale reflü ise % 38oranında bulunmuştur (p=0.152; p= 0,27). Heterotopik mukoza saptanan hastaların 14 'ünde antral tip, 7 'sinde ise fundik tip epitelyum bulunmaktaydı. Bu gruptaki hastaların 5'inde (% 23,8) Helikobakter pozitif iken, 16'sında ( % 76,2) negatif idi.Sonuç: Şiddetli larengofarengeal reflü düşünülen ve 24 saatlik pH metrede izole proksimale reflü saptanan hastalarda heterotopik gastrik mukoza adacıkları da etyolojik faktörler arasında düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim was to investigate the possible correlations between the HGM islands located in esophagus and laryngopharyngeal reflux disease.Material and Methods: Between May 2010 and April 2011 forty five patients who had both RSI>10 and RSS>7 were included in our study. Out of 45 patients patients who were detected to have HGM islands located at the cervical esophagus level formed first and the rest 24 patients formed second group. Manometric examination and double channeled 24-hour pH monitorization was performed to all the patients. In HGM islands Helicobacter pylori was investigated and also empiric therapy was started to patients and effect of theraphy was eveluated.Results: Mean RSI and RFS before treatment were 25.6 ± 3.5 and 15.1 ± 3.4 in group 1, 21.1 ± 4.4 and 11.9 ± 2.6 in group 2 (p=0.001, p=0.001 ). In third month of treatment mean RSI and RFS were degraded in first group respectively to 4,90 ± 2,71 and 2,28 ± 2,19, in second group 2,13 ± 1,97 and 0,50 ± 0,59 (p < 0,05). 29.7% of patients who underwent pH monitorization had distal reflux and 43.2% of them had proximal reflux.In the 1st group, distal reflux was observed in 15.3% patients and proximal reflux was found in 54% patients whereas in the 2nd group, distal reflux was observed in 38% patients and proximal reflux was found in 38% patients (p=0.152; p= 0,27). And14 patients had antral and 7 patients had fundal type gastricmucosa with Helicobacter positive in five (23,8 %) patients.Conclusion: Acoording to these results in severe laryngopharengeal reflux with isole proximal reflux heterotopic gastric mucosa may be an etiological factor.