Seramik fabrikası atık suyunun filtre yardımcı madde ile süzülmesi
  1. Tez No: 29381
  2. Yazar: ZUHAL DOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAKİR POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: filtrasyon, filtre yardımcı madde, süzme ortamı, aük su iv
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Bozüyük Toprak Seramik Fabrikası atık suyu laboratuvar çapta kurulan sabit basınç filtrasyonu deney düzeneğinde süzülmüştür. Atık suyun filtrasyon hızını arttırmak için filtre yardımcı madde (diatomit) kullanılmış ve bu yöntem, üç değişik uygulama şekli itibariyle araştınlmışür. Bunlar; süzme ortamının filtre yardımcı madde ile kaplanması, filtre yardımcı maddenin doğrudan atık suya karıştırılması ve yeni bir uygulama şekli olarak da bu iki yöntemin birleştirilerek tatbik edilmesidir. Deney sonuçları, süzme işleminde filtre yardımcı madde kullanımının filtrasyon hızını arttırdığı göstermektedir. Aynı miktar filtre yardımcı madde sarfiyatı ile en yüksek filtrasyon hızı ise yeni uygulama şekli olan ön kaplama ve dozajlamanın birleştirildiği teknikte sağlanmışür. Ayrıca, filtrasyon işleminde süzme ortamı seçiminin, yeni filtrasyon teorisinde öngörüldüğü gibi, süzüntü hızını belirlemede etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the waste-water of Bozüyük soil ceramic ictory was filtered at experimental level through constant.esure filtration, which was set at laboratory conditions, i order to increase the filtration speed diatomite was used i filter-aid material and this method was searched for it's iree different application forms. These are; coating of.Iter medium with filter-aid material, the mixing (addition) filter-aid material directly to the waste-water and as a iw application form, the combination of these two methods. The results of the experiment showed that, the usage of lter-aid material during filtration, increased the tration speed. On the otherhand, at constant amaunt of ter-aid material consumption, the highest filtration ed was obtained through the new application form, s was the from in which precoathing and dosing were bined. Besides these, it was seen that like it was roued in new filtration theory, the choice of filter-medium filtration was effective on determination of filtrate ed. Key words; filtration, filter-aid material, filter medium waste-water.