Elektronik ticaretin vergilendirilmesinde yaşanan sorunlar ve vergi denetimine etkileri
The problems in the taxation of electronic commerce and the effects of tax audit
  1. Tez No: 294038
  2. Yazar: FATİH ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT YAHYA ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Vergi Denetimi, Elektronik Denetim, Electronic Commerce, Tax Audit, Elektronic Audit
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatımıza birçok konuda yenilikler getirdiği gibi ticaret konusunda da birçok yeniliğe ve değişikliğe yol açmıştır. Bu alanda yaşanan en büyük gelişme olarak internet gösterilebilir. İnternetin gelişmesiyle birlikte internet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetler artmış ve e-ticaret kavramı daha çok duyulmaya başlanmıştır. En basit anlamda elektronik ortamda gerçekleşen ticari faaliyetler olarak nitelendirilen e-ticarette, ülkeler arasındaki sınırlar ortadan kalmakta ve alıcı ile satıcıların yüz yüze gelmesine gerek kalmamaktadır.E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte bu ticaretin vergilendirilmesinde sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. E-ticaretin vergilendirilmesine yönelik sorunların en önemlilerinden birisi elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerinin takibinin neredeyse imkansız olmasıdır. E-ticarette yaşanan diğer bir sorun ise gelirin elde edildiği yerin ve niteliğinin belirlenmesi, mükellefiyetin belirlenmesi ve matrahın tespitidir.Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte gelir idareleri e-ticaretin vergilendirilmesinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak denetim ve kayıtların düzenlenmesi amacıyla çalışmalar yapmaktadırlar. Elektronik ortamda gerçekleşen e-ticaret faaliyetlerinin denetimi oldukça güçtür. Vergi kayıp ve kaçaklarını en düşük seviyede tutmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak yeni denetim teknikleri geliştirmek gerekmektedir. Bununla birlikte konu ile ilgili uluslararası düzenlemelerin takibi de son derece önemlidir. Çalışmanın amacı; e-ticarette vergi denetiminin etkinliği ile olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmektir. Ayrıca çalışmada e-ticaretin vergi denetimini olumsuz etkilediği tezi irdelenmiş ve neticede mevcut teknoloji ile e-ticaretin vergilendirmeyi olumsuz etkilediği tezine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development occurred in information and communication technologies areas have made real innovation to our lives but also a lot of changing in commerce. The internet can be pointed the biggest development in this area. The development of commercial activities has increased with the internet and the concept of e-commerce has started to be called. In the simplest meaning of e-commerce can be explained by commercial activities in the electronic platform, borders being between countries can be eliminated and there is no need to come face to face vendors and purchasers.Together with the spread of e-commerce, taxation issues have began to appear. One of the most important problems relating to taxation of e-commerce transactions, following of electronic transactions is almost impossible. Another problem occurred in e-commerce is determining of location and nature of income obtained.Nowadays, with advances in information and communication technologies, to solve the problems of e-commerce taxation, revenue administration has made new laws in order to regulate audit and tax rolls. It?s hard to control e-commerce transactions occurred in electronic platform. To keep lowest level of tax loses and leaks, new audit techniques must be developed taking of the information and communication technologies. On the other hand, the developments in other countries occurred in this area are extremely important. The main purpose of this study was to evaluate about positive and negative side of tax audit efficiency in e-commerce area. Moreover, in this study, the thesis of ?E-commerce affects tax audit negatively? was examined thoroughly and as a result the thesis of ?E-commerce creates problems in tax audit under this technology? was thought.