Radiation effect on polyadenylik acid in a queous solution
Poliadenilik asidin sulu çözeltisindeki radyasyon etkisi
  1. Tez No: 29408
  2. Yazar: H.NUR TESTERECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poliadenilik asit, Polinükleotid, G(tzk), gama ışınlanması, ascorbat/Cu(ll) karışımı, Polyadenylic acid, Polynucleotide, G(ssb), y-radiolysis, Ascorbate/Cu(ll) mixture. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz POLİADENİLİK ASİDİN SULU ÇÖZELTİSİNDEKİ RADYASYON ETKİSİ TESTERECİ, H. NUR Doktora Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez yöneticisi: Prof.Dr.Aii Usanmaz -. Mart, 1993, 122 sayfa Başlatıcı olarak radyasyon kullanılan, DNA ve özellikle primidin bazlı polinükleotidlerde, tek ve çift zincir kırılması son zamanlarda çalışılmıştır. Model sistemleri kullanmak ise, tek ve çift zincir kırılması mekanizmasının anlaşılmasını kolaylaştırdığı için önem kazanmıştır. Bu çalışmada, poliadenilik asit, DNA'nin bir modeli olarak seçilmiştir. Seyreltik çözelti özelikleri, tek zincir kırılması G değerleri G(tzk), Arrheniusdeğerleri, radika! tutucunun varlığında ve yokluğundaki kinetik hız sabitleri çalışılmıştır. Tek zincir kırılmasına sebep olduğu söylenen OH radikalleri suyun gama radyasyonuyla ışınlanmasından ve askorbat/Cu(ll) karışımından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RADIATION EFFECT ON POLYADENYLIC ACID IN AQUEOUS SOLUTION TESTERECİ, H. NUR Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Ali Usanmaz March, 1 993, 1 22 Pages Radiation-induced single and double strand break formation on DNA and polynucleotides (usually pyrimidine typed base) have been studied lately. The use of model compounds for elucidating the mechanism for single and double strand break formation have special interest. In this study, polyadenylic acid (polyA) was chosen as a model compound for DNA. Dilute solution properties, G values for single strand break formation G(ssb), Arrhenius parameters, the kinetics of strand break in theabsence and presence of radical scavengers have been studied. OH radicals were produced, from y-radiolysis of water and ascorbate/Cu(ll) mixture, which is supposed to be the main primary radical causing single strand break formation.