Substitution kinetics of cyclooctadiene in tetracarbony (cyclooctadiene) molybdenum (zero) by tetraalky diphasphinedisulfide
Tetrakarbonil (Siklooktadien) molibden (sıfır) daki siklooktadien'in tetraalkildifosfindisülfür ile yer değiştirme kinetiği
  1. Tez No: 68394
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrametildifosfindisülfur (TMPS), Tetraetildifosfindisülfur (TEPS), Karbonil, Molibden, 5-Siklooktadien, Kinetik, Yer değiştirme
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz TETRAKARBONİL(SİKLOOKTADÎEN)MOLİBDEN(SIFIR)'DAKİ SİKLOOKTADİEN'İN TETRAALKİLDİFOSFİNDİSÜLFÜR İLE YER DEĞİŞTİRME KİNETİĞİ Özkan ÖZTÜRK Yüksek Lisans, Kimya Böümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Ocak 1997, 60 Sayfa Siklooktadien'inMo(CO)4(rı2'2-COD)'dentermalolarak tetrametildifosfindisülftir (TMPS) ve tetraetildifosfmdisülfur (TEPS) ile yerdeğiştirme kinetiği FTTR-Spektroskopisi ile çalışıldı. 2'2 Başlangıç ve ürün kompleksleri, Mo(CO)4Cn ' -COD), Mo(CO)4(TMPS) ve Mo(CO)4(TEPS), ÎR- ve NMR Spektrometreleri ile tanımlandı. Mo(CO)4(rı2:2- COD)'nin Mo(CO)4(TMPS) veya Mo(CO)4(TEPS)'e dönüşmesi, CO-gerilme titreşim bandlanndaki değişme gözlenerek takip edildi. Reaksiyon hızı, giren ligandın aşın miktarları kullanılarak hesaplandı ve bu hızın sanal birinci derece kinetiği gösterdiği anlaşıldı. Reaksiyon hızının giren TMPS veya TEPS ve çıkan COD ligandlanna bağlıolduğu anlaşıldı. Gözlenen reaksiyon hızı, giren ligandın miktarı artırıldığında artmakta, çıkan ligandın miktarı artırıldığında ise azalmaktadır. Kinetik sonuçların değerlendirilmesinden sonra, mekanizmada hızı belirleyen basamağın iki metal olefin bağından birinin kırılması olduğu anlaşıldı. Siklooktadien'in Mo(CO)4(îi2:2-COD) kompleksinden TMPS veya TEPS üe yer değiştirme reaksiyonu için molar aktivasyon entalpisi ve entropisi değerlerleri, reaksiyonları, dört değişik sıcaklıkta, 20, 25, 30, 35 °C, ve en az on kat giren ligand konsantrasyonunda yapılarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSTITUTION KINETICS OF CYCLOOCTADIENE IN TETRACARBONYL(CYCLOOCTADIENE)MOLYBDENUM(ZERO) BY TETRAALKYLDIPHOSPHINEDISULFIDE Özkan ÖZTÜRK M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim özkâr January 1997, 60 Pages The kinetics of the thermal substitution of 1,5-cyclooctadiene (COD) in 2:2 Mo(CO)4(n -COD) by tetramethyldiphosphinedisulfide or tetraethyl- diphosphinedisulfide was studied by using quantitative FTIR-Spectroscopy. Starting complex, Mo(CO)4(r|2 2-COD) and the products, Mo(CO)4(TMPS) and Mo(CO)4(TEPS) were identified by IR- and NMR- spectroscopies. The conversion of Mo(CO)4(rj2 2-COD) to Mo(CO)4(TMPS) or Mo(CO)4(TEPS) was 111nicely followed by monitoring the changes in the v(CO) absorption bands of the *. reactant and product. in the presence of excess entering ligand, the reaction was found to follow a pseudo-first order kinetics. The observed rate constant (kot*), was found to be dependent on the concentrations of both entering TMPS ör TEPS ligand and the leaving COD ligand. The observed rate constant increases with the increasing concentration of the entering ligand and decreases with the increasing concentration of the leaving ligand. From the evaluation of kinetic data, a mechanism in which the rate determining step is the 2'2 cleavage of öne of the two metal olefin bonds can be proposed for Mo(CO)4(r| - COD). Activation parameters, AH* and AS", for the substitution of COD in Mo(CO)4(COD) by TMPS ör TEPS were determtned from the evaluation of the kinetic data at four different temperatures, 20, 25, 30, 35 °C in the presence of ten fold excess of the entering ligand. Keyvvords: Tetramethyldiphosphinedisulfide (TMPS), Tetraethyldiphosphinedisulfide (TEPS), Carbonyl, Molybdenum, 1,5-Cyclooctadiene, Kinetics, Substitution.