Sağlık amacı ile egzersiz yapan kişilerde vücut bileşim, besin desteği kullanımı, beslenme alışkanlıklarının saptanması
Determining the nutritional habits of people who exercises for the benefit of their health of the body composition and usage of the dietary supplement
- Tez No: 294191
- Danışmanlar: PROF. DR. M. EMEL TÜFEKÇİ ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: BKI, besin tüketim kaydı, fiziksel aktivite, yaş, besin destek ürünü, BKI, food consumption record, physical activity, age, food support product
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Optimal beslenme, yaşamın her döneminde olduğu gibi egzersiz yapan kişiler için de çok önemlidir. Bu kişilerin günlük almaları gereken enerji, harcadıkları enerji ile dengede olmalıdır çünkü harcadıkları enerjiden sürekli fazlasını aldıkları zaman ağırlık kazanmakta, enerjiyi harcadıklarından eksik aldıklarında ise ağırlık kaybetmeye başlamaktadırlar. Harcanan enerji miktarı; genetik, yaş, cinsiyet, vücut kompozisyonu ve vücut ölçüsü, egzersiz süresi, yoğunluğu ve sıklığına göre değişmektedir. Çalışma, sosyoekonomik ve kültürel düzeyi birbirine yakın olan iki farklı spor merkezinde, gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı olmak amacı ile egzersiz yapan, 25-35 yaşlarındaki toplam 60 yetişkin kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler, bir anket formuna aktarılmıştır. Bu anket formunda, boy, ağırlık ile Bioelektrik Impedans (BIA) Analizi ile ölçülerek elde edilen antropometrik ölçümler, kişisel bilgiler, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarına ilişkin veriler ile besin desteği kullanım durumlarını saptamaya yönelik 34 adet soru yer almıştır. Anket sorularının hazırlanmasında daha önce yapılmış olan anket sorularından faydalanılmıştır. Çalışmanın değerlendirilmesi SPSS analiz programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan çalışma sonuçlarına göre, katılımcıların genel sağlık durumu değerlendirildiğinde; erkeklerin BKI değerlerinin (32.75±3.69 kg/m2), kadınların BKI değerlerine (24.81±2.91 kg/m2) göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen anket verilerine göre katılımcıların sadece % 16,6'sı kendisinde yağ ve ağırlık kaybı olduğunu, diğer %83,3'ü ise kendisinde hiçbir olumlu farklılık olmadığını ifade etmiştir. Sonuç olarak katılımcıların kullandığı besin destek ürünlerinin kilo kaybı üzerine direkt etkisi olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Determining the Nutritional Habits of People who Exercises for the Benefit of Their Health of the Body Composition and Usage of the Dietary Supplement.Optimal nourishment is very important also for the persons who do exercises just like in every period of the life. The energy which should be taken at daily basis by these persons should be well-balanced with the energy spent because they gain weight whenever they take more than the energy they spend continuously and they start to lose weight whenever they take less energy than they spend. The amount of energy spent varies according to the genetic, age, gender, body composition and body size, exercise period, intensity and frequency. The study is carried out in two different sports centers which are close to each others with regard to their socio-economical and cultural levels. The information which is obtained from the interviews which are performed with total 60 adults between the ages 25-35 is transferred into this survey form. In this survey form, 34 questions are asked n order to determine the situations of using feed supports as well as the anthropometric measurements which will be measured with the Bioelectric Impedance (BIA) Analysis with length and weight, personal information, physical activity and nourishment information concerning habits. It is benefited from the questions of surveys which are performed previously in the preparation of the survey questions. The evaluation of the study is performed by means of using the SPSS analysis program. According to the results of the study carried out, when the general health situations of the participants are evaluated properly; it is determined that the BKI values of the men (32.75±3.69 kg/m2) are more in comparison with the women (24.81±2.91 kg/m2 ). According to the survey data, 16,6% of participants stated they have fat and weight loss, the other 83,3% stated there was no positive difference in their bodies. We could say that the nourishment support products which are used by the participants do not have any direct influence on the weight loss issue.