Kurutulmuş damıtma çözünürlü tanelerinin (DDGS) farklı düzeylerde broyler rasyonlarında kullanılmasının besi performansı, karkas özellikleri ve kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of different levels dried distillers garins with solubles (DDGS) on growth performance, carcass traits and blood parameters in broiler diets
  1. Tez No: 294202
  2. Yazar: ÖZLEM KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, DDGS, besi performansı, karkas verimleri ve kanparametreleri, Broiler, DDGS, fattening performance, carcass yields and bloodparameters
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma farklı düzeylerde broyler rasyonlarına ilave edilen kurutulmuşdamıtma çözünürlü tanelerinin (DDGS) besi performansı, karkas kalitesi ve kanparametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, toplam352 adet günlük Ross 308 erkek ve dişi civcivler kullanılmıştır. Her grupta 88 adetcivciv bulunan 1 kontrol ve 3 deneme grubu oluşturulmuştur. Gruplar kendiaralarında 22 adet civciv içerecek şekilde 4 alt gruba ayrılmıştır. Denemede 42 günsürdürülmüştür. Kontrol grubu bazal rasyonla beslenmiştir. Deneme gruburasyonlarına sırasıyla % 5, 10, 15 düzeyinde DDGS ilave edilmiştir. Yem ve su adlibitum olarak verilmiştir.Araştırma sonunda, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemdenyararlanma oranı ve karkas ağırlıkları bakımından kontrol grubuna göre istatistikselaçıdan önemli farklılıklar görülmüştür (P 0.05).Bu çalışmada broyler rasyonlarına % 15'e kadar DDGS ilavesininperformansa herhangi bir olumsuz etkisi olmadan güvenle kullanılabileceği sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out to determine the effects of usage of differentlevels dried distillers grains with solubles (DDGS) in broiler diets on fatteningperformance, carcass yield and blood parameters. A total of 352 daily Ross 308broiler male and female chicks were used in this experiment. They were divided intoone control group and three treatment groups each containing 88 chicks. Each groupswas divided into four subgroups each containing 22 chicks. The control group wasfed with unsupplemented basal diets. The rations of treatmant groups weresupplemented with % 5, 10, 15 DDGS, respectively. Feed and water were offered adlibitium.At the end of the study there were statistically differences in live weight, liveweight gain, feed consumption, feed efficiency and carcass wight compared withcontrol groups (P 0.05).In this experiment, it is concluded that DDGS could be used safely in broilersdiets up to %15 without negative effects on performance.