Hac ibadetinin bireysel yaşayıştaki rolü
The effects of pilgrimage on individual life
  1. Tez No: 294418
  2. Yazar: AHMET RİFAT GEÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hac, İbadet, Din Psikolojisi, Bireysel Yaşayış, Pilgrimage, worship, religion psychology, individual life
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, Din Psikolojisinin faydalandığı metot ve tekniklerden olan mülakat tekniğini kullanarak hac ibadetinin bireysel yaşayışa etkilerini incelemektir.Hac ibadeti, din tarafından kutsal kabul edilen yerleri belirli zamanlarda ziyaret etmek ve bu yerlerde sembolik bazı ritüelleri yerine getirmektir. Hac, bütün dinlerde yer alan bir ibadettir. Tarih boyunca insanlar, bazı yerleri ulûhiyetin yoğunluk kazandığı merkezler olarak görmüşler ve kutsallık atfetmişler, burada yapılan ibadetlerle bireysel bir arınma ve öze dönüş yaşayacaklarına inanmışlardır.Çalışmamızın birinci bölümünde araştırmanın teorik çerçevesi çizilmiştir. Öncelikle din ve dindarlığın boyutları tartışılmış, inanç-ibadet ilişkisine değinilmiş ve dinlerdeki hac ibadeti hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Bunların akabinde, İslâm dininde yer alan hac ibadetindeki uygulamaların sembolik anlatımlarına yer verilmiş, son olarak da bu ibadet esnasında bireyin yaşadığı psikolojik süreçlerden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, araştırma süreci ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise 50 hacıyla yapılan mülakattan elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler neticesinde, hac ibadeti boyunca edinilen bu yeni tecrübenin, bireyin hayatı için ?hacdan önce ve sonra? şeklinde özetlenebilecek bir dönüm noktası olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of pilgrimage on individual life using the interview technique, which is one of the methods and techniques used in the area of religion psychology.Pilgrimage is the act of visiting sacred locations on certain dates to perform specific rituals. Pilgrimage is a type of worship adopted by all religions. Throughout the course of history, humans have attributed divinity to certain locations and believed that, through rituals performed at these locations, they would experience purification and self-reflection.In the first section, the theoretical framework of the study is constructed. At first, religion and dimensions of religiosity to be discussed, the relation between belief- worship is refered and informed shortly about background on pilgrimage in various religions. After that, talked about the symbolic descriptions of Islamic pilgrimage rituals and the psychological process the pilgrim experiences. In the second section, about research process and method apprised. In the third section, which also includes the data obtained from interviews with fifty Muslim pilgrims. In the final analysis, it is concluded that the new experience gained through pilgrimage can be summarized as a milestone that creates a ?before and after pilgrimage? dichotomy in the individual?s life.