İlköğretim altıncı sınıf fen ve teknoloji dersi kuvvet ve hareket ünitesinde fen-matematik entegrasyonunun akademik başarı ve kalıcılık üzerine etkisi
The effect of science-mathematics integration on students? academic achievement and retention of knowledge on the contents of 'forces and movement? from sixth grade science course
  1. Tez No: 294453
  2. Yazar: ÖZDEN DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen temelli matematik destekli entegrasyon, Fen Ve Teknoloji öğretimi, akademik başarı, kalıcılık, Science-based mathematics-supported integration, Science education, academic achievement, retention
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, fen-matematik entegrasyonu doğrultusunda düzenlenen öğretimin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığı üzerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2009?2010 öğretim yılının güz yarıyılında, Hatay ili İskenderun ilçesinde bulunan bir resmi ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 30, kontrol grubunda 31 öğrenci olmak üzere toplam 61 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır. Çalışma 5 hafta sürmüştür. Gruplar arasında çeşitli değişkenlere göre denklik sağlanmıştır. Dersler deney grubunda 2004 yılında hazırlanan ve temelini yapılandırmacı yaklaşımın oluşturduğu program ile birlikte Fen Temelli Matematik Destekli Entegrasyon, kontrol grubunda ise sadece 2004 yılında hazırlanan ve temelini yapılandırmacı yaklaşımın oluşturduğu programa göre hazırlanan ders planları ile gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına `` Fen ve Teknoloji Başarı Testi'' öntest ve sontest olarak uygulanmış, öğrenilen bilgilerin kalıcılığını belirlemek için başarı testi sontset uygulamasından 4 hafta sonra yeniden uygulanmıştır.Araştırma süresince başarı testinden elde edilen verilerin, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri betimsel olarak verildikten sonra, kovaryans analizleri yapılmıştır.Sonuç olarak Fen ve teknoloji başarı testi sontest puanları açısından, fen temelli matematik destekli entegrasyonun uygulandığı deney grubunun başarı sontest puanlarının aritmetik ortalaması 2004 yılında hazırlanan ve temelini yapılandırmacı yaklaşımın oluşturduğu programın uygulandığı kontrol grubunun başarı sontest puanlarından çok az yüksek olmasına karşın aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Deney ve kontrol grupları öğrenilen bilgilerin kalıcılığı açısından incelendiğinde ise deney grubunda bulunan öğrencilerin kalıcılık puanlarının kontrol grubunda bulunan öğrencilerin kalıcılık puanlarından yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda sontest puanları açısından fen temelli matematik destekli entegrasyonun uygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a search is made to find out whether using the science-mathematic integration approach has any effects on the academic succes of 6th class primary school student and on the retention of learning they have acquired.The study was implemented in state-run primary school in İskenderun, Hatay in autumn semester of 2009?2010. 61 students participated in the student study group in all, consisting 30 students in the experimental group and 31 student in the control group. The study lasted 5 weeks. Equivalence between groups was provided by several variables.The lessons in experimental group were performed together with lesson plans of science-based mathematics-supported integration programme and another programme prepared in 2004 and of which bases stands upon constructivist approach while in control group lessons were performed just with lesson plans done according to the programme of which bases stands upon constructivist approach and prepared in 2004. In experimental and control groups `Science Achievement Test?was used as pre-test, and the achievement test was applied again four weeks after post-test to identify the retention of learned knowledge.After the arithmetic mean and standart deviation values obtained during the research were given descriptively, analyses of covarience were done.As a consequence, although, in terms of post-test grades in Science Achivement test, achivement of post-test grades? arithmetic mean of experimental group in which science -based mathematics -supported integration program used was slightly higher than achievement of post-test grades of control group in which the programme of which bases stands upon constructivist approach and prepared in 2004 was used, significant difference wasn?t in favour of experimental group.As experimental and the control groups analysed regarding the retention of the acquired knowledge, the retention grade of the students in the experimental group was quite higher than the retention of learning grade of the studens in the control group.At the end of the statistical analyses , significant difference was found depending on the post test grades which support the experimental group.