Ceza yargılamasında hükmün açıklanmasının geri bırakılması
The deferment of judgment in procedure criminal law
  1. Tez No: 294505
  2. Yazar: HALİL ÇIĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, Cezanın Ertelenmesi, Deferment Of Judgment, Suspension Of Sentence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmamızın konusu, mevzuatımızda yeni bir kurum olan ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıdır.Çalışmamızla amaçlanan, kurumun Türk Mevzuatında yeni olması dolayısıyla beraberinde getirdiği sorunların nelerden ibaret olduğuna, bu sorunlara öğretinin ve yargısal içtihatlarla uygulamanın ne şekilde çözümler ürettiğine yer verilerek kurum hakkındaki yanlış ve eksik bilgilerin giderilmesi ile bu doğrultuda uygulamadaki birliğe katkı sağlamaktır.Çalışmamız iki ana bölümden oluşmakla, ilk bölümünde; kurumun tarihsel süreci, ortaya çıkış şekli ve amacı, kavram ve uygulanma şekilleri, leh ve aleyhinde ileri sürülen görüşler ile karşılaştırmalı hukuktaki görünümüne yer verilmiştir.İkinci bölümde ise, kurumun Türk Hukukundaki tarihi gelişimine ve mevzuata girmesine, anlamına ve hukuki niteliğine, uygulanma şartlarına, uygulanması usulüne, doğurduğu sonuçlara, uygulanması durumunda başvurulacak kanun yoluna ve cezanın ertelenmesi gibi bazı kurumlardan farklarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the deferment of judgment that is a new institution in our legislation and is regulated in the 5271 law rules of procedure criminal law article 231.The aim of our study is to contribute to current association in order to remove the inaccurate and inadequate informations about institution. In this context: What the problems occured because of being newly developed of institution in Turkish legislation and How the doctrine and application with judicial caselaw produce solution to these problems are explained.Our study consists of two main parts. In the first part, the institution?s historical period, the shape of its emergence and its propose, the shapes of its concept and implementation, The views put forward in favor of and against to it and its view in comparative law are presented.In the second part, the diferences of institution from others such as its historical development in Turkish law and its entrance into legislation, its meaning and its legal nature, its application requirements, its application procedure, its consequences, course of law to be applied in case of its application and suspension of sentence are analysed.