Yerel yönetimlerin Kürt kökenli grupların büyükşehirlere göç sonrası entegrasyon sorunlarına yaklaşımı: Ankara örneği
Approach of local administrations to the integration problems of Kurdish origin groups immigrated to metropolitan areas: Ankara example
  1. Tez No: 296174
  2. Yazar: NURTEN KÜYÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ZAFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ethnic groups, migration, integration, urbanization, local administrations, Kurdish rooted groups (or urbanites)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren; insanlar, ekonomik, siyasal, etnik sorunlar gibi çeşitli nedenlerden dolayı kalıcı olarak yer değiştirmek ( göç etmek ) durumunda kalmışlardır. Savaştan kaçmak, daha iyi şartlarda yaşamak, çalışmak ve daha çok para kazanmak vb. bu sebeplerden bazılarıdır.Aslında bu kitlelerin göç etmelerinin ? diğerleriyle kıyaslandığında- en büyük sebebi ekonomik sorunlardır. Ülkelerinde veya bulundukları yerleşim biriminde çalışabilecekleri istihdam alanlarının yeterli olmaması ve dolayısıyla iş bulamamaları, onları göç etmeye mecbur kılmıştır. Türkiye'den göç eden insanlarda da bu durum aynıdır, çoğunlukla Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelere iş bulmak, çalışmak, daha iyi şartlarda yaşamak, insan muamelesi görerek yaşamak ümidiyle göç etmişlerdir.Ancak, Türkiye içinde yaşanan iç göçlerde durum biraz farklıdır. Özellikle Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki illerden, büyükşehirlere, batıya ve Akdeniz bölgesindeki illere , yerleşim birimlerine yoğun göç yaşanmasının sebepleri sadece ekonomik nedenlerle sınırlı değildir. Ekonomik sorunların yanı sıra, devletin o bölgelerde yeterli güvenliği sağlayamaması, terör eylemlerinin aşırı derecede artması, yaşayan köy halkının tüm geçim kaynaklarının ve evlerinin yakılıp-yıkılıp yok edilmesi ve köy koruculuğu sistemindeki boşlukları avantaj olarak kullanan kişilerin artması ve kaos ortamı oluşturması gibi nedenler bulunmaktadır.Diğer illere göç edenlerin, yeterli miktarda konut alanı olmaması sebebiyle kent merkezlerine kabul edilmemeleri, o illerde gecekondulaşma oranını hızlı bir şekilde arttırmıştır. Göç ettikleri illerin kenar mahallelerinde, kente eklemlenerek yeni bir yapılanma oluşturmuşlardır. Bu yapılanmalardan, özellikle ?Kürt Kökenli? grupların oluşturduğu bölgeler, dilleri, giyim tarzları, kültürleri ve davranış biçimleri dolayısıyla ayrı bir yaşam tarzına sahiptirler ve bu yüzden de göç ettikleri yerleşim biriminin ortamına uyum sağlayamamaktadırlar.Kitlesel olarak ayırımcılığa maruz kalmaları, lisanları dolayısıyla net bir şekilde kendilerini ifade edememeleri, çok kalabalık nüfuslu aileye sahip olmaları, iş bulamamaları, maddi imkânlarının yeterli olamayışı gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yaşamlarını sürdürebilmek için de farklı arayışlar içine girmektedirler. Bu grupların, halkla iç içe yaşam standartlarında yaşayabilmeleri için ?devlete- iller bazında da yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Entegrasyon ve uyumları için yapılması gerekenler, ?en ince ayrıntısına kadar ? izlenmesi gereken politikalar belirlenmeli ve aşama aşama uygulanmaya başlanmalıdır. Yerel yönetimlerin, bu grupların adaptasyonları için eğitim, sağlık, kültürel dayanışma, sosyal yardımlar, meslek edindirme, yaşayacak yer sağlama gibi konularda bir program çizip ( STK'lar, üniversiteler, dernekler, gönüllüler kanalıyla), hizmet sunum süreçlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Her şeyden öte, temel hak ve özgürlüklerin önemli bir unsuru olan etnik kimliklerin yerel yönetimlerin hizmet sunum süreçlerinin yeniden tanımlanmasında ve iyileştirilmesinde dikkate alınması gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı; topraklarında binlerce etnik gruptan insanın çalıştığı ve yaşadığı Türkiye Cumhuriyeti'nde, ?Kürt Kökenli? grupların göç ettikleri yerleşim birimlerinde, karşı karşıya kaldıkları olumlu - olumsuz davranışları, koşulları ve sorunları ortaya çıkartmak, ?geri dönüşler? için yeterli düzeyde çalışmalar yapılıp yapılmadığını araştırmak, Yerel Yönetimler bazında da Ankara İlinde bu sorunlara çözüm üretilip üretilmediğini incelemek, geliştirmekte oldukları politikaların var olup olmadığını araştırmak, varsa sunulmasını sağlamak, yoksa öneri olabilecek çözüm politikaları sunmaktır.Anahtar Kelimeler : Etnik gruplar, göç , entegrasyon, kentleşme, yerel yönetimler, Kürt kökenli gruplar (ya da kentliler)
Özet (Çeviri)
From the beginning of the human history, people has always had to move (migrate) due to various reasons such as economic, political, ethnic issues. Some of these reasons include escaping from war, living in better conditions, working and earning more money, etc.Actually the most significant reason - as compared to other - of this community migration is the economical problems. People have been obliged to migrate due to lack of employment areas in their countries or location and therefore inability to find a job. This situation also applies to those who migrated from Turkey; they have migrated primarily to developed countries such as Germany and France for the hope to find a job, live in better terms, be treated more humanly.However the situation experienced in internal migration within Turkey is a bit different. The reasons of populous migration particularly from South-eastern Anatolia an Eastern Anatolia regions to metropolises, to the west and Mediterranean cities are not only limited to economical reasons. Along with the economical problems, there are other reasons such as the inability of the state to provide sufficient security, increase in terror actions extensively, destruction of the sources of income of village inhabitants and their homes and increase in the number of people who uses the gaps in the village guarding system to their advantages and creation of chaotic environment.Unacceptance of those who migrated to other cities to the city centers due to lack of sufficient housing area has increased the squatting rate rapidly in those cities. They have created a new structuring in outskirts of the cities they migrated by being articulated to those cities. Among these structuring, especially those regions created by“Kurdish Roots”have a different lifestyles through their languages, dressing styles and behavioral habits and therefore they cannot fit in the environment of the habitat they migrated to.They are facing quite serious problems such as exposing to mass discrimination, inability to express themselves due to their language, having overpopulated families, being unable to find jobs, lack of financial opportunities. They tend to be in different pursuits in order to survive. The government ? and the local administrations in provincial respect - has a lot to do in order these groups to live in adequate standards within the local community. Those required to be done, the policies necessary to pursuit for their integrations and accommodation must be determined in very details and started to be applied gradually. The local administrations need to sketch a program on education, healthcare, cultural solidarity, social aids, vocational courses, accommodation for the adaptation of these groups and develop the service providing processes (via NGOs, universities, associations, volunteers). Beyond everything, the ethnical identities as an important factor of basic rights and liberties need to be considered in revaluations and betterment of the service offerings of the local administrations.The objective of this study is to reveal the negative and positive attitudes, conditions and problems faced by ?Kurdish Rooted? groups in the habitats they migrated, to investigate whether sufficient studies are conducted for the“feedbacks”, to examine whether the solutions are produced to these problems in Ankara at local administration level, to investigate the existence of the policies they are developing and to provide the offering if they are or to present solution policies as suggestions, if they are not, in Republic of Turkey where people from thousand of ethnicities work and live.