Elastik iplikli örme kumaşların giyside kullanımı
Use of elastic yarn knitted fabric in ready-wear
  1. Tez No: 296280
  2. Yazar: NURSEN GEYİK DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, örme, örme tarihi, örme kumaş hataları, elastan, Lycra, Textile, knitwear, history of knitting, knitted fabric defects, elastane, Lycra
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Elastanlı örme kumaşların sağladığı rahatlık, vücuda uyum ve esneklik; tekstil ve modanın vazgeçilmez unsurlarındandır.Bu çalışmada öncelikle örmeyle ilgili tarihsel bilgilere ve örme makineleri kronolojisine yer verilmiştir. Temel örmecilik bilgileri anlatılırken örme makine çeşitleri ve bu makinelerde ilmek oluşumuna değinilmiştir.Günümüzde bir giyside en yüksek maliyet unsurunu genellikle kumaş oluşturur. Örme kumaş hatalarının ve hata oluşumunu önleme yöntemlerinin takip edilmesi önemlidir. Örme kumaş üretim hataları ve önleme yöntemleri, temel örme kumaş çeşitlerinin genel özellikleri ve kullanım alanları görsellerle beraber çalışmaya ilave edilmiştir.Elastan tarihçesi ve çorabın tarihsel gelişimi, dünyada yaşanan sosyal ve kültürel olayların etkisi ile birlikte anlatılmıştır. Elastomer lif çeşitleri ve özellikleri, elastan içeren kumaşların üretim aşamaları, konfeksiyon işlemleri ve giysi oluşturmada kullanılan dikişlerde karşılaşılan problemler şekil ve tablolarla desteklenerek incelenmiştir.Dünyada geniş bir tüketici kitlesine sahip olan elastan ve Lycra'nın tarihsel süreci ile elastanlı giysilerin moda içindeki yeri ve günümüz örme giyim modasına olan yansımaları çalışmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Comfort, elasticity and harmony with body that Elasthane provides attracted large portions of consumers and became indispensable elements of textile and fashion.This study named ?Use of Elastic Yarn Knitted Fabric in Ready Wear? includes information initially about the history of knitting and evolution of knitting machines. Giving information about the fundemantals of knitting, types of knitting machines and their loop generations are also explained.Fabric generates biggest part of the overall cost in clothing. That?s why it is rather important to follow methods to prevent defect on knitted fabric. These methods are mentioned by definition of defects, preventive actions, fundemental fabric features and some sample photos in this document.History of elastane and evalution of sock through years with their social, cultural reflections in the world is explained.Types and features of Elastomer fibre; production process of fabrics including elastane; stiching problems faced in ready-wear is analysed and supported with schemas and tables.Elastane and Lycra have wide usage all over the world. History of Lycra and role of elastane in fashion, and their affects on ready-wear is also emphasized.