İşletmelerin kuruluş aşamalarındaki çevre yönetimi ve Rize hidroelektrik santralleri örneği
Environmental management of enterprises in establishment stages and a sample of hydroelectric plants in Rize
- Tez No: 296516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetimi, Çevre Politikaları, Hidroelektrik Santral, Environmental Management, Environmental Policy, Hydroelectric Plants
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Son zamanlarda adından sıkça bahsedilmeye baslanan ve 1950 yıllarından sonra insanoğlunun göz ardı edemeyeceği bir boyuta ulasan çevre sorunlarına karsı günümüzde çözüm arayıslarına baslanmıstır. Uluslararası kurulusların belirlediği kurallara uyulduğu taktirde çevre sorunları ekolojik sistemi bozmayacak seviyeye gelmektedir. Çevre yönetilebilir bir kavramdır. Çevre olgusunu yönetebilmek için dünyanın birçok ülkesinde, hem kamu hem de özel sektör çesitli faaliyetler içerisindedir. Bu faaliyetlerin tümünü kapsayan çevre yönetimi ile yeryüzündeki bütün canlıların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yasaması, gelecek nesillerin yasamlarının tehlikeye atılmaması ve bunlara paralel olarak doğal kaynakların korunarak, ülkelerin ekonomik kalkınmalarını sağlanması hedeflenmektedir. Çevre yönetiminde etkinliğin sağlanabilmesi için kamu sektörüne büyük görevler düserken, kaybolan çevresel değerlerin kendilerini de olumsuz etkileyeceği bilinci içerisinde olan isletmeler, etkin çevre yönetim sistemleri olusturup uygulamaya geçirmekle, çevre yönetiminde önemli islevler yükleneceklerdir. Rize Hidroelektrik Santrallerinin çevreye uygunluğunun arastırıldığı bu çalısmada, isletmelerin kurulus asaması, çevre kavramı, yönetimi, uluslararası belgeler ve çevre yönetim sistemleriyle ilgili genel özellikler incelenerek, dünyada veTürkiye'de çevre yönetimi hakkında mevzuat bilgileri ortaya konulmustur. Rize Hidroelektrik Santrallerinin çevreyle ilgili mevzuattan, örgütlenmeden ve diğer sorunlardan kaynaklanan, çevre yönetimi sorunlarının olup olmadığını tespit ederek, HES'lerin çevreye uygunluğunu ve yapılması gereken çözümlerin neler olduğunun üzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
There is great effort to take measures against environmental problems thathave so frequently been mentioned lately and escalated to the extent that cannot be disregarded anymore since 1950s. On condition that we comply with the precautions taken internationally, such environmental problems will come up to the degree that it will not destroy the ecology system. Environment is a manageable notion. Both public and private sectors are in a great effort to tackle with the environmental issues in many countries of the world. It is aimed to provide an economic development for the country through with environmental management comprising all these activities by providing a healthy and stable environment for all living beings and not endangering future generationsand correspondingly by maintaining the natural resources. Public sector has great responsibility in creating the effectiveness and efficiency in environmental management; on the other hand, the firms are bound to carry out the important functions in implementing and applying the efficient and effective environmental management systems with the consciousness that the lost and loosing environmental assets inflict them drastically. In this study, an attempt to deeply analyze the relevance of Rize Hydroelectric Plants within the environment, the principles of environmental management in the world and in Turkey has been put forth by researching general features regarding the foundation period, environment concept, management, international documents and environmental management systems of enterprises. By retaining whether these plants have environmental management problems stemming from environmental legislation, its organization or other problems, we put great emphasis on the relevance of Rize Hydroelectric Plants to the environment and the possible future solutions.