Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu çalışanlarının mesleki etik davranışlara ilişkin algıları
The perception of the professional ethics of Child Welfare Agency?s personnel
- Tez No: 296644
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Etik, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Professional Ethics, Social Services Child Protection Institution
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde görev yapan çalışanlarının, mesleki etik davranışlar hakkındaki algılarının ne olduğunun saptanmak istenmesidir. Bu araştırmada, halen görev yapmakta olan Sosyal Hizmet Çocuk Esirgeme Kurumu çalışanlarına ulaşılması ve var olan bir durum incelemesi söz konusu olduğundan araştırma modeli olarak ?Genel Tarama Modeli? kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2010-2011 yılı İstanbul ili Sosyal hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı çocuk yuvaları, çocuk ve gençlik merkezleri, rehabilitasyon ve aile danışma merkezleri, toplum merkezleri ve gözlem evlerinde çalışan öğretmen, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimi uzmanları oluşturmuştur. Bu kapsamda 30 kuruma gidilmiş görev yapan 170 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada Veri toplama amacı ile Mesleki Etik Davranışlara ilişkin algılar konulu ölçek kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçek, toplam 26 ifadeden oluşmaktadır. Ayrıca çalışanların cinsiyet, öğrenim, kıdem gibi nitelikleri ile ilgili verileri toplamak amacıyla da bilgi formu oluşturulmuştur. Yapılan analizlerde çalışanların etik davranışlara ilişkin algıları araştırılmış ve bu algıların cinsiyet, yaş, medeni hal, öğrenim durumu, kadro durumu, meslek grubu ve kıdemlerine göre aralarındaki ilişki incelenmiş ve sonuçlar paylaşılmıştır.Araştırmanın amacına göre Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu meslek çalışanlarının cinsiyetine (p=0,0390,05), medeni hallerine (p=0,184>0,05), (p=0,650>0,05) görev durumu, (p=0,924>0,05) kadro durumuna göre mesleki etik algılarında istatistiksel anlamda bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the will of determining the perceptions of the employees, who take charge within the structure of Social Services Child Protection Institution, on the professional ethical conducts. As it is come into question reaching the employees of Social Services Child Protection Institution, who continues to serve, and a current case analysis, ?General Screening Model? has been used as research model in this research. The population includes teachers, psychologists, sociologists, social workers and child development specialists who work in nursery schools, child and youth development centers, centers for rehabilitation and family consulting, community centers and observation centers connected with 2010-2011 Istanbul Social Services Child Protection Institution. In this context, 170 persons work in 30 institutions have been reached. In the research, the scale named ?Professional Ethical Conducts? has been used for data collecting. The survey used in the research includes 30 statements. In addition, an information form has been created for collecting data on the employees? qualities such as the sex, education and seniority. In the analysis, the relationship between the ethical conduct perceptions of the employees and the sex, age, marital status, educational background, state of personnel, occupational group they are in and seniority have been analyzed and the results have been shared. The following findings have been obtained as a result of statistical analyses: Social Services and Child Protection Agency within the professional staff responsible for gender (p = 0.039 0.05), become civilized (p = 0.184> 0.05), (p = 0.650>0.05), cadre status (p = 0.924>0,05), according to a statistical sense there are no differences in the perception of professional ethics.