Cumhuriyet Dönemi dergilerinden Güneş dergisi üzerine bir inceleme
An analysis of the Republican Era magazine Güneş
- Tez No: 296712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ACEHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güneş, Edebî Türler, Cumhuriyet Dönemi, Basın, Dergi, Gunes, Literary Genres, Republican Era, Press, Magazine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Güneş dergisi Orhan Seyfi Orhon tarafından 1927 yılında çıkarılan ve toplam 17 sayıdan oluşan Cumhuriyet dönemi dergilerindendir ve 1 Ocak ? 15 Ekim 1927 tarihleri arasında 15 günlük aralıklarla yayımlanmıştır.Güneş, döneminde çıkan Dergâh, Küçük Mecmua, Hayat, Resimli Ay, Millî Mecmua gibi dergilerden farklı bir içerik ve atmosfer taşımaktadır. Diğer dergilerde görülen bilimsel ciddiyetin yerine daha serbest ve magazinel bir mahiyet taşır.Derginin yazar ve şair kadrosu içinde Abdülhâk Hamit, Faik Ali, Süleyman Nazif, Faruk Nafiz, Enis Behiç, Yusuf Ziya, Şükufe Nihal, Orhan Seyfi, Sabahattin Ali, Kenan Hulusi, Sabri Esat gibi isimler yer almaktadır. İsim kadrosundan da anlaşılacağı gibi dergide değişik anlayışlar bir araya gelmekle birlikte Beş Hececiler ve onların çevresindekiler ağırlığı teşkil etmektedirler.Güneş dergisi içerisinde şiirler, hikâyeler, tiyatrolar, edebî hatıralar gibi edebî türler ile gezi yazıları, vecizeler, felsefî düşünceler, meşâhire dair nükteler, fıkralar ve makaleler bulunmaktadır. Şiirler aşk, memleket, ölüm ve tabiat konularından oluşmaktadır. Şekil olarak aruzun yanında daha çok hece ve halk edebiyatı nazım şekillerinin tercih edildiği görülmektedir.Dergide geniş bir yer tutan makaleler Eski edebiyat, Yeni Edebiyat ve Batı Edebiyatı ve temsilcileri üzerine yazılmış yazılardan meydana gelmiştir. Bunun yanında dönemin önemli isimlerine ait çok sayıda edebî hatıraya yer verilmiştir. Dergide; biri başka bir derginin yazarıyla, diğeri kendi içindeki iki yazar arasında meydana gelen iki önemli tartışma vardır.Dergi 15 Ekim 1927 tarihinde çıkan 17. sayısıyla kapanmıştır. Derginin neden kapandığına dair bir bilgiye rastlanmamıştır. Bu kapanmanın harf inkılâbı yüzünden doğabilecek okuyucu kaybı nedeniyle olabileceğini düşünmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Güneş is a Republican Era magazine issued first in 1927 by Orhan Seyfi Orhon. It consisted of 17 issues that were published at intervals of 15 days between January 1 and October 15, 1927.Güneş had a different content and atmosphere in comparison to other magazines published in the same period such as, Küçük Mecmua, Hayat, Resimli Ay, Millî Mecmua. Contrary to scientific seriousness seen in these magazines, Güneş carried a more independent stand and focused on softer issues. Writer and poet staff of the magazine included Abdülhâk Hamit, Faik Ali, Süleyman Nazif, Faruk Nafiz, Enis Behiç, Yusuf Ziya, Şükufe Nihal, Orhan Seyfi, Sabahattin Ali, Kenan Hulusi, Sabri Esat. As it can be understood from the literary staff, the magazine brought different perceptions together. Yet, it is worth to note that Beş Hececiler and people close to them were the dominant names.The magazine Güneş gave way to literary genres like poems, stories, theaters, literary memoirs as well as travel writings, maxims, philosophical thoughts, epigrams relating to celebrities,jokes and articles. Poems contained the themes of love, homeland, death and nature. Concerning the forms, in addition to aruz, polysyllable and verse forms from the folk literature were preferred for the most part.Articles that loom a large place in the magazine consisted of works on Old Literature, New Literature, Western Literature and their representatives. Additionally, many literary memoirs by the important names of the concerned time period were published in the magazine.The magazine witnessed two main discussions; one to be with the writer of another magazine and the other to be between two writers within the journal.The magazine was closed down on October 15, 1927 after its 17th issue had been published. No information stating the reason behind the closure of the magazine has been available. Yet, it is possible to relate the closure to the probable decline in number of readers following the alphabet revolution.