Toplam kalite yönetiminin işletme performansına etkisi
Total quality management?s effect on firm performance
  1. Tez No: 296763
  2. Yazar: MAKBULE SEDA YETİŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite, Performans, İşletme Performansı, Total Quality Management, Quality, Performance, Firm Performance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkan ve günümüzde de küreselleşme olgusunun da etkisiyle yoğun bir şekilde hissedilen rekabet, işletmelerde birtakım yeni yönetim anlayışlarının gelişmesine ve işgücüne (insana) yatırımı gündeme getirmiştir. Bu yeni yönetim anlayışlarından biri de odağında insan olan Toplam Kalite Yönetimi'dir.Toplam kalite yönetimi, organizasyonlarda kalitenin artırılmasını amaçlayan bir yönetim felsefesidir. Bu yönetim anlayışında müşterilerin istek ve beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi ve verimliliğin artırılması hedeflenmektedir. Toplam kalite felsefesinde kalite ve verimliliğin artırılması için çalışanların memnuniyeti, motivasyonu ve ödüllendirilmesi, performans değerlendirme ve ölçme yöntemlerinin kullanılması, organizasyondaki hataların ve yanlışların ortadan kaldırılması, ekip çalışmasına ağırlık verilmesi, başarılı organizasyonların tecrübelerinden yararlanılması, stratejik planlamanın yapılması ve benzeri hedefler üzerinde durulmaktadır.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, toplam kalite yönetimi konusu işlenmiştir. İkinci bölümde performans kavramı üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde işletme performansı ve Toplam Kalite Yönetimi ilişkisi açıklanmıştır. Son bölümde ise konu ile ilgili anket uygulamalarına dayalı veriler analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrial revolution bring to the this days influence at globalization make a ready competing, in business enterprises some new management stills in the managements growing up and to employee (human) to become a current issues investment. In this new management comprehension center is humanely Total Quality Management.Total Quality Management; in organizations quality increase intend management?s philosophy. In this comprehension management customer desires and expectations directions quality of product and services raise and productivity is important. Total quality philosophy quality and for productivity increase who works for that?s gladness, motivation and award increase the value of performance and measure method using in organization mistakes lift up. Work more in team atmosphere and use experience of successful organizations.In this study consists of four parts. In the first part, total quality management subject is discussed. In the second part the concept of performance is focused on, in the third section of the releation between firm performance and Total Quality Management was expounded. At the end of the section of the relevant practises based on survey data will be analyzed and interpreted.