Üniversite paradigmasında değişim: Dünya üniversitesi DPÜ örneği
The change of paradigm university: World universities example of DPÜ
  1. Tez No: 296771
  2. Yazar: AKIN HARMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Dünya Üniversitesi, Bilgi, Yükseköğrenim, Globalization, Worl University, İnformation, Higher Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Geleceğin şekillenmesinde önemli bir yere sahip olan üniversiteler bu rollerini yerine getirebilmek amacıyla küreselleşen dünyada değişimin öncü kuruluşları haline gelmeye başlamıştır. Üniversiteler, geleceği hedef alan, bilgi odaklı, toplumsal sorumlulukları olan ve hayat boyu eğitimin gerçekleştirildiği kurumlar olmaya başlamışlardır. Küreselleşme ile üniversiteler değişen paradigmalara adapte olmaya ve değişimleri bünyelerinde barındırmaya başlamışlardır.Bu çalışmada üniversitelerin gelişen dünyada dünya üniversitesi olmaları için nelere sahip olmaları gerektiği ve bunlara ne kadar ayak uydurabildikleri incelenmiştir. Dumlupınar üniversitesinde gerçekleştirilen uygulama ile Dumlupınar Üniversitesinin dünya üniversitesi olma yolundaki çabaları incelenmiştir. Uygulama bölümünde üniversitenin bugünü ve geleceği hakkında ilgili kişilerden bilgiler alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği kullanılmıştır. İlk bölümde üniversiteyi ilgilendiren kavramlar açıklanmış, ikinci bölümünde ise dünya üniversitesinin sahip olması gereken kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise bu olguların hepsi değerlendirilip Dumlupınar Üniversitesine indirgenmiş ve Dumlupınar Üniversitesi hakkında çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Universities have an important role in shaping the future. Universities that have enabled leading organizations of the future. Working in universities for the future, information-oriented and social institutions with responsibilities. Universities try to be adaptation to a changing world and changing paradigms.What to do in this study were examined for the universities to be world class university. Study conducted at the University of Dumlupinar. Dumlupinar university's efforts towards being world class university investigated. Information about the people who were part of the application on the future of universities. The study used qualitative research methods, interview techniques. The first chapter describes the concepts of interest to the university. The second part examined the concepts required to have university in the world. Assessments have been made about the university of the third chapter Dumlupinar. Inferences were made about the University of Dumlupinar.