Carassius gibelio'dan surimi yapımı ve kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
Determination of chemical and microbiologic quality of surimi produced from carassius gibelio
  1. Tez No: 296807
  2. Yazar: ÖZLEM SÜLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Carassius gibelio, surimi, kalite parametreleri, kimyasal kompozisyon, kimyasal kalite, mikrobiyolojik kalite, Carassius gibelio, surimi, quality parameters, chemical composition, chemical quality, microbiologic quality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında, Carassius gibelio'dan surimi jeli yapımı ve 4±1oC'de depolanması esnasındaki kalite parametreleri değişimlerinin belirlenmesi amacıyla analizler yapılmıştır.Besin bileşenleri analiz sonuçlarına göre taze kıyma ve surimi jeli örneklerinin 0. gün nem, ham protein, ham kül ve ham yağ oranları sırasıyla %83,84±0,16; %18,51±0,76; %1,13±0,02; %3,78±0,14 ve %76,04±0,70; %12,37±0,20; %0,95±0,03; %1,88±0,07 olarak belirlenmiştir. 0. gün ve 90. gün surimi jeli örneklerinde TVB-N ve TBA değerleri arasındaki fark önemli (p0,05). Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre, TMABs ve TPABs 4±1oC'de depolama sürecinde artış göstermiştir. Sonuç olarak, Carassius gibelio'dan elde edilen surimi jelinin tüketilebilir bir kalitede olduğu ve vakum paketlenerek 4±1oC'de çok uzun süre saklanamayacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, production of surimi gel from Carassius gibelio and determination of quality parameters at 4±1oC during storage to get aim to analyzis were done.According to analysis results of nutritional components, moisture, crude protein, crude ash and crude fat of raw mince samples and surimi gel samples were determined as 83.4±0,16%; 18.51±0,76%; 1.13±0,02%; 3.78±0,14% ve 76.04±0,70%; 12.37±0,20%; 0.95±0,03%; 1.88±0,07% respectively. While differences in TVB-N and TBA values are significant (p0.05) between 0 and 90 days. According to microbiological analysis results, TMABs and TPABs in surimi gel samples were increased during storage at 4±1oC. As a result, surimi gel made from Carassius gibelio have consumable quality and not too long storage at 4±1oC even if used vacuum packed.