Farklı bor kaynağı kullanılarak soğuk şekillendirme sacının borlama özelliğine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of cold forming plate on boronizing property by using a different source of boron
  1. Tez No: 296808
  2. Yazar: ZÜLFİKAR AYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Alaşımlı Çelikler, Bor, Borlama, Sac Malzemeler, Low-alloy steel, Boron, Boronizing, Sheet materials
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bor minerali bilimsel anlamda sahip olduğu özellikleri ve ekonomik, stratejik üstünlükleri açısından dikkate değer bir malzeme durumunda olup son yıllarda teknolojik ürün geliştirme çabalarında bor dikkate değer bir ilgi odağı durumuna gelmiştir. Bor bileşikleri ve ürünleri, uzay sanayinden gıda sanayine kadar endüstrinin yaklaşık 400 alanında kullanılmaktadır. Borlama işlemi ile pek çok malzemenin mekanik özellikleri geliştirilebilmektedir.Bu çalışmada düşük karbonlu HLA sacı farklı bor kaynakları ile 700-800-900°C de borlama işlemine tabi tutulmuş ve HLA sacının hangi bor kaynağı ile mukavemet özelliklerinin daha çok arttığı deneylerle araştırılmıştır. Deneyde HLA sacı 2 mm plakalar şeklinde farklı bor verici kaynaklar ile borlanmıştır. Borlama işlemi neticesinde borlanan malzemeler ile ham malzemenin sertlik, çekme deneyleri yapılarak farklı bor vericilerin arasındaki farklar tablolar ve grafiklerle açıklanmıştır. Farklı bor verici kaynaklar ile borlanan malzemelerin yüzey özellikleri elektron mikroskop ve optik mikroskopta mikroyapı fotoğrafları çekilerek borür tabakası ve geçiş bölgesinin mikroyapıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron mineral properties owned by scientific and economic sense, in recent years if the material is remarkable in terms of the strategic advantages of technological product development to efforts boron has become the focus of considerable interest. Boron compounds and products, ıt is used about food , aerospace and different industry like 400 in the field of trade. Mechanical properties of many materials can be developed with boronizing.In this study, low-carbon sources of boron with different HLA plate boronizing 700-800-900 ° C and HLA-plate process, which is subjected to strength properties with more than a source of boron to investigated experimentally increased. HLA plate 2 mm in the form of plates in the experiment with different boron donor resources. Raw material supplies as a result of boronizing boronized hardness, tensile tests done in different boron-makers explained the differences between the tables and graphs. Sources of boron donor materials with different surface properties boronized electron microscope and optical microscope photographs were taken and the microstructure of boride layer and the microstructure of the transition were investigated.