Ratlarda intraartiküler tramadol enjeksiyonunun diz eklemindeki histopatolojik etkileri
The histopathological effects of intraarticular injection of tramadol on knee joints in rats
  1. Tez No: 266704
  2. Yazar: MUSA KOLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tramadol, Intraarticular, Rat, Articular Cartilage, Histopatological Changes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Eklemlere yönelik cerrahi girişimlerde lokal anestezikler, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ), opioidler gibi bazı ilaçlar analjezi sağlamak amacıyla intraartiküler olarak uygulanmaktadır. Fakat, intraartiküler ilaç uygulamasının eklem kıkırdağı ve sinovya üzerindeki etkilerini araştıran çok az sayıda yayın bulunmaktadır. Tramadol analjezik etkisi güçlü bir ilaçtır ve intraartiküler olarak kullanılmaktadır. Fakat eklemde oluşturacağı değişikliklere yönelik bir bilgi yoktur.Çalışmamızın amacı intraartiküler tramadol enjeksiyonunun ratların diz eklemlerindeki eklem kıkırdağı ve sinovya üzerindeki etkisini değerlendirmektir.Hacettepe Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulu onayı alındıktan sonra, çalışmada 20 adet Sprague-Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratların tümünün sağ diz eklemine 0,2 ml tramadol enjekte edilirken sol diz eklemine kontrol amaçlı 0,2 ml %0,9 serum fizyolojik (SF) enjekte edildi. 5'er rattan oluşan gruplar tramadol uygulamasından sonra 1, 7, 14, ve 21. günlerde letal doz ketamin enjeksiyonu ile sakrifiye edilerek diz eklemleri çıkarıldı ve makroskobik olarak hematom varlığı incelendi. Alınan doku örnekleri %10 buffered formalin solusyonunda 2 hafta oda sıcaklığında tespit edildi. Daha sonra `De Castro' solusyonunda yine oda sıcaklığında 4 hafta dekalsifiye edildi. Dekalsifikasyon işleminde 3 günde bir dokular kontrol edilerek De Castro solusyonu yenilendi. Dekalsifiye olan dokular kasetlere yerleştirildikten sonra %10 tamponlu formalinde fikse edilip ışık mikroskobu doku takip cihazına alındı. 5 µm kalınlığında alınan örneklerin morfolojileri Hematoksilen-Eozin ve Masson'un trikrom boyası ile boyanmış kesitlerde ışık mikroskopik olarak periartikülar bölge ve sinovyada inflamasyon varlığı açısından incelendi. Eklemdeki inflamatuar değişiklikler beş değerlikli bir skala ile histolojik olarak derecelendirildi. Gruplar karşılaştırıldığında, 1. ve 7. günlerdeki tramadol gruplarında, sinovyumda damarlarda konjesyon ve damarların çevresinde hücre infiltrasyonu şeklinde inflamasyon görüldü ve 1. gün sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Several drugs such as local anesthetics, non-steroidal anti-inflammatory drugs and opioids are being administered intraarticularly during various types of articular surgical procedures to provide analgesia. However, there are only a few studies investigating the effects of intraarticular drug administration on articular cartilage or synovium of the joint. Tramadol is a powerful analgesic drug. We could?nt find any study for the effects of intraarticular tramadol on articular cartilage and synovium of joint when administered by this route.The aim of this study is to investigate the effects of intrarticular tramadol injection on articular cartilage and synovium in rat knee joint.After the approval of Animal Research Committee of Hacettepe University, a total of 20 Sprague-Dawley rats were used in the study. 0,2 ml. of tramadol were injected into the right knee joint while 0,2 ml. of 0,9% SF were injected into the left knee joint as a control in 20 rats. Groups of 5 were sacrified by a lethal injection of ketamine on 1st, 7th, 14th, 21st.days after tramadol administration and knee joints were detached. The knee joints were examined for gross signs of hematoma. The specimens taken were fixed by %10 buffered formaline solution in room temperature in two weeks. After that, they were decalcified by De Castro solution in also room temperature. In decalcification procedure, tissues were controlled in every 3 days and De Castro solution were renewed. After deplaying of decalcified tissues in tape, they were fixed by %10 buffered and examined with light microscope. Morphologies of specimens which were taken in 5 µm. thick, dyed with hematoxylin-eosin and tricrom of Masson dye were examined with light microscope to determine the existence of inflamation in synovia and periarticular area in tramadol groups. Inflamatory changes in joint was graded with scale of 0 to 4 as histological. Comparing the groups, inflammation in perivascular area as cell infiltration and congestion in vessels in synovium were seen in first and seventh days. The result of first day?s amounts were found to be statistically significiant (p< 0,05 ). This inflammation transformed into fibrosis in synovium in 14.th days and fibrosis reduced markedly in 21.st days.Consequently; tramadol must be used carefully because it may cause inflammation early and fibrosis lately in synovium when used intraarticularly.