Farklı statüde hizmet veren kurumlarda çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeylerinin belirlenmesi
Determining the organizational commitment and motivational levels of nurses working in various institutions
  1. Tez No: 297287
  2. Yazar: TUBA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM İŞSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Commitment, Motivation, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, farklı hizmet veren kurumlarda çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın verileri; bir üniversite, dört eğitim-araştırma ve dört özel sağlık grubu hastanelerinde, 01 Eylül 2010 - 28 Şubat 2011 tarihleri arasında, 352 hemşireye 30 soruluk sosyodemografik değişkenleri içeren anket formu, 18 maddelik Meyer ve Allen tarafından geliştirilen ?Örgütsel Bağlılık Ölçeği? ve 30 maddelik J.E.Barbuto ve R.W.Scholl tarafından geliştirilen ?Motivasyon Ölçeği? uygulanarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında çeşitli parametrik (Tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplarda T testi, iki yönlü varyans analizi) ve non parametrik istatistiksel analizler (Ki-Kare test, Kruskall Wallis non parametrik varyans analizi, Mann-Whitney U test?) kullanılarak gerçekleştirildi.Hemşirelerin %35.8'inin 18-25 yaş arasında, %87.5'inin kadın, %54'ünün evli, %39.2'sinin lisans mezunu, %72.2'sinin sözleşmeli ve %59.4'ünün gündüz+gece çalıştığı saptandı. Çalışma şekli, kurumdan memnuniyet düzeyi, işinden memnun olma, başardım/başarılıyım duygusu ve çalışma koşulları ile örgütsel bağlılık ve alt faktörlerinden duygusal, devam ve normatif bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu (p0.05). Örgütsel bağlılık ve motivasyon arasında negatif yönlü ihmal edilecek düzeyde zayıf bir ilişki saptandı. Kurumun motivasyonu yüksek, sağlıklı ve güçlü bir örgütsel bağlılık tutumu taşıyan çalışanlara sahip olmasında sunulan özlük haklarının, çalışma koşullarının, haftalık çalışma saatlerinin, sosyal güvence durumunun ve bireysel gelirin etkisinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Determining the organizational commitment and motivational levels of nurses working in various institutions.This study was carried out as descriptive to determine the organizational commitment and motivational levels of nurses working in various institutions.The data about the study were collected in one university hospital, 4 training and research hospitals, and 4 private hospitals between 01 September 2010 and 28 February 2011 by using a 30-question questionnaire form consisting of socio-demographic variables for 352 nurses, `Organizational Commitment Scale? comprised of 18 articles prepared by Meyer and Allen, `Motivation Scale? of 30 comprised of articles prepared by J.E.Barbuto and R.W.Scholl. Using various parametric (One-Way variance analysis, T-test in independent groups, two- way variance analysis) and non-parametric statistical analyses (Chi-Square Test, Kruskall Wall non-parametric variance analysis, Mann-Whiney U test?), we assessed the data implementing computers.Of the nurses who participated in the study, 35.8% were between the ages 18 and 25, 87.5% were female, 54% were married, 39.2% were university graduates, 72.2% were under contract, and 59.4% worked sometimes days sometimes nights ?by changing shifts. There were significant differences between (a) the type of employment, level of satisfaction with the institution, job satisfaction, feeling of success/being successful and working conditions and (b) organizational commitment and its sub-factors ?emotional (self-will), steadiness (external factors), and normative commitment (p0.05). We found a minor relationship which could be ignored between organizational commitment and motivation. Personal rights of employees, working conditions, weekly working hours, state of social security, and personal income bring about dramatic effect on having employees who are highly motivated and healthy and employees who enjoy organizational commitment.