Deksketoprofen trometamol kullanımının kırık iyileşmesi üzerine etkisinin ratlarda incelenmesi
Deksketoprofen trometamol kullanımının kırık iyileşmesi üzerine etkisinin ratlarda incelenmesi
  1. Tez No: 297319
  2. Yazar: REŞİT SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen trometamol, Kaynama, Kırık, Deksketoprofen trometamol, Fracture, Fracture Repair
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ortopedi ve Travmatoloji Kliniklerinin en önemli uğraşı konularından biri kırıklardır. Kırık iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen sebebler arasında sigara, alkol alımı, sistemik hastalıklar ve çeşitli ilaçlar neden olmaktadır. Bu çalışmada bir steroid olmayan antienflamatuvar ilaç(NSAİİ) olan Deksketoprofen trometamol'ün kırık iyileşmesi üzerine etkisi rat modeli üzerinde araştırılmıştır.60 adet Wistar-Albino tipi erkek rat Kontrol ve Deney (deksketoprofen trometamol) grubu olarak ikiye ayrıldı. Genel anestezi altında tüm ratların sağ tibialarında üç nokta prensibi ile künt uçlu portegü kullanılarak standart kapalı cisim kırıkları oluşturuldu. Deney gurubundaki 30 rat'a kırık sonrası aynı günden başlamak üzere sakrifiye edilene kadar günlük 5 mg/kg/gün deksketoprofen trometamol enjeksiyonları uygulandı. On rattan oluşan guruplar kırık oluşturulmasından 2., 4. ve 6. hafta sonrası sakrifiye edilerek, kaynama dokusu araştırılmak üzere mekanik, radyolojik ve histolojik olarak incelendi.Grupların karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanıldı. 2., 4. ve 6. haftalarda deney ve kontrol gruplarının histolojik değerlendirilme sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu(2. hafta p= 0,655; 4. hafta p= 0,458; 6. hafta p= 0,387). Dördüncü ve 6. hafta deney ve kontrol gruplarının radyolojik değerlendirilme sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı(4. Hafta p= 0,698, 6. hafta p= 0,587). Dördüncü ve 6. hafta deney ve kontrol gruplarının biyomekanik değerlendirme sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu(4. Hafta p=0959, 6. hafta p= 0,574).Bu bulgular neticesinde, Deksketoprofen trometamol'ün ratlarda oluşturulan ve İM çivi ile tespit edilen kapalı tibia kırıklarının iyileşmesi sırasında ilk günden 6 haftaya ulaşan uzun süreli kullanımlarında kırık iyileşmesi üzerine etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Fracture healing is still one of the most important problems of the orthopaedic surgery clinics. Alcohol, smoking, medications, systemic disorders are some of the negative factors that can effect the fracture healing. This study was designed to evaluate the effect of Deksketoprofen trometamol on fracture healing in an experimental animal model.60 male, Wistar-Albino rats were divided randomly into two groups, named the control group and test (Deksketoprofen trometamol) group. Standard right tibia closed shaft fractures of all rats were established with the use of a three point bending device under general anesthesia. Starting the same day after fracture until the 30 animals were sacrificed monthly Deksketoprofen trometamol 5 mg / kg / day was administered. Fractures in the creation of an 10 number of rats 2. 4. and 6 weeks later were sacrificed, the tissue source for investigation of mechanical, radiological and examined histologically.Radiological and histological examination Mann-Whitney U test was using. Histologically (2. week p= 0,655; 4. week p= 0,458; 6. week p= 0,387). drug group and the control group showed was not statistically significant, Radiological (4. week p= 0,698; 6. week p= 0,597). drug group and the control group showed was not statistically significant, As a result of biomechanical analysis(4. week p=0959, 6. week p= 0,574), deksketoprofen trometamol group at the end of the week according to the control group did not differ significantly,As a result of these findings, Deksketoprofen trometamol not effective for rat tibia bone fracture model union was understood.