İntravenöz kontrast madde uygulanan ratlarda, bolus izotonik sodyum klorür sıvı uygulamasının, kontrast nefropatisini önlemedeki etkinliği
The effıcacy of bolus normal salıne admınıstratıon to prevent contrast ınduced-nephropathy ın rats gıven ıntravenous contrast agents
  1. Tez No: 297491
  2. Yazar: BİRDAL GÜLLÜPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT YANTURALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, kontrast madde, risk faktörleri, korunma, Radiocontrast-induced nephropathy, contrast media, risk factors, prevention
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 27
Özet
GİRİŞKontrast madde nefropatisi (KMN), kontrast madde (KM) verdikten sonra böbrek fonksiyonlarındaki akut azalma olarak tanımlanır. Biz bu deneysel rat çalışmasında ?izotonik sodyum klorürün bolus IV (intravenöz) infüzyonunun? KMN gelişmesini önlemedeki etkinliğini araştırmayı amaçladık.MATERYAL-METODÇalışmamızda 28 adet Wistar albino cinsi dişi rat yedişerli dört gruba ayrıldı. Gruplar şöyle tanımlandı: KM veya IV sıvı verilmeyen (Grup I), sadece KM (Grup II), önce KM hemen ardından bolus IV sıvı, (Grup III) ve önce bolus IV sıvı ve sonrasında KM (Grup IV) uygulandı. Daha sonra serum kreatinin (Kr) değerleri için kan örnekleri alındı ve basal değerler ve 72.saat değerleri olmak üzere iki kere çalışıldı. Ratlardan 72. saat serum Kr değerlerinde, bazal değere göre %25'den fazla yükselme gözlenenlerde KMN gelişmiş olduğu kabul edildi.BULGULARÇalışma boyunca rat kaybı olmadı. İkinci grupta dört ratta, dördüncü grupta ise bir ratta KMN gelişti. Üçüncü gün serum Kr ortalamaları değerleri karşılaştırıldığında, birinci grup ve dördüncü grupta anlamlı fark gözlenmezken, ikinci ve üçüncü grupta anlamlı fark gözlendi. Tüm gruplarda üçüncü gün serum Kr değerleri kıyaslandığında aralarında anlamlı fark gözlendi ve bu farklılığın ikinci gruptan kaynaklandığı bulundu.SONUÇYaptığımız hayvan deneyi çalışması; IV KM kullanmadan önce veya kullandıktan hemen sonra bolus izotonik sıvı kullanılmasının KMN gelişmesini azaltmada başarılı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTIONContrast-induced nephropathy (CIN) is defined as acute impairment in renal functions following the use of contrast agents. We aimed to search the effect of ?IV bolus infusion of isotonic sodium cloride? on the development of CIN in an experimental rats model.MATERIALS AND METHODSIn our study, 28 Wistar albino female rats were seperated into four groups with seven rats in each. Groups were defined as: Neither contrast agent nor fluid was given (group 1), only contrast agent (Group II), initial contrast agent and then IV fluid (Group III) and initial IV fluid and then contrast agent (Group IV). Blood samples for serum creatinin (Cr) values were obtained twice as at the baseline and then 72 hours later. In serum creatinin levels, more than 25% increases after 72-hour?s levels according to basal values were accepted as CIN.RESULTSIn our study, no rat had died during the study period. CIN was developed in four rats in the Group II and in one rat in the Group IV. When comparing the mean values of serum Cr; there was no significant difference between the Group I and the Group IV while there was a significant difference between the Group II and the Group III. When comparing the serum creatinine levels between all groups after 72 hours, serum creatinine levels were significantly lower than the other. .CONCLUSIONOur animal study results showed that bolus isotonic fluid infusion either before contrast agent or after contrast agent is effective to decrease CIN development .