Serebral palsili çocuklarda denge değerlendirmesinde kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of different methods used in assesment of balance in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 297512
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÖKTÜRK USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ARMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, GMFM, GMPM, denge testleri, Cerebral Palsy, GMFM, GMPM, Balance Tests
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
USTA A., Serebral Palsili Çocuklarda Denge Değerlendirmesinde Kullanılan Farklı Yöntemlerin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2011 Bu çalışma Serebral Palsili (SP) çocuklarda denge değerlendirmesinde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması, klinikte uygulama yönünden en kolay ve ayırıcı olanın belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 3-16 yaş aralığında diparetik SP tanılı 50 çocuk değerlendirilmiştir. Kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemine göre (GMFCS) seviye I-II-III olan çocuklar dâhil edilmiştir. Olguların kaba motor fonksiyon değerlendirmeleri (GMFM) ve kaba motor performans değerlendirmeleri (GMPM), testlerin ayakta durma ve yürüme ile ilgili olan D ve E bölümleriyle yapılmıştır. Denge değerlendirmeleri; pediatrik denge ölçeği, pediatrik uzanma testi, tandem duruş testi ve tek ayak üzerinde duruş testi kullanılarak yapılmıştır. Denge testleri ile GMFM ve GMPM arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p0,016). Seviye I-III için ise farkın ayrımına sadece pediatrik denge ölçeği hassastır. Buna göre, pediatrik denge ölçeği farklı fonksiyonel seviyelerdeki çocukların denge değerlendirmesinde ayırıcıdır. Pediatrik uzanma testi çocukların denge değerlendirmeleri için tek başına yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
USTA A. Comparison of Different Methods Used in Assesment of Balance in Children With Cerebral Palsy, University of Hacettepe, Healty Science Instute, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Gradiate Dissertation, Ankara, 2011. This study has been fullfilled with the aim of comparing the methods used in evaluation of balance in children with Cerebral Palsy (CP), in terms of clinical application was performed to determine which is the easiest and most distinctive. For this purpose 50 children with diparetic CP between 3-16 of age have been taken into consideration. Children?s gross motor function classifications are made and level I-II-III were included in the study. Gross motor function measurement (GMFM) and gross motor performance measurement (GMPM)?s D and E subtests were applied for each facts which are associated with standing and walking parameters. Pediatric balance scale, pediatric reach test, tandem standing test, one leg standing tests were used for balance assessments. Balance tests were significantly correlated with the GMFM and GMPM (p0,016). In addition only pediatric balance scale is sensitive to balance ability differences for level I-III Consequently, Pediatric balance test is discriminative for balance measurement in children who are different functional levels. Pediatric reach test is not discriminative for balance measurement in children.