Türkiye'de yabancı dil olarak Almanca ders kitaplarında kültürlerarası öğrenme
Cross-cultural learning in coursebooks used for teaching German as foreign language in Turkey
- Tez No: 297955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİDE AKPINAR DELLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Eğitimi, Ders Kitabı İnceleme, Dil-Kültür İlişkisi, Kültürlerarası Öğrenme, Foreign Language Teaching, Evaluation of Coursebooks, Relationship between Language and Culture, Cross-cultural Learning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Türkiye'de Yabancı Dil Olarak Almanca Ders Kitaplarında Kültürlerarası Öğrenme başlıklı bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Alman Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı bünyesinde Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır.Yabancı dil eğitimi alanında yıllardır yapılan çalışmalar, son on yılda yepyeni boyutlar kazanmıştır. Yabancı dil öğretim yöntemleri değişime uğramış, günümüz iletişimsel koşulların getirisi olarak geleneksel ve öğretmen merkezli yöntemlerin yerini çağdaş, öğrenci merkezli ve kültürel karşılaştırma odaklı öğrenme yöntemleri almıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yabancı dil olarak Almanca öğretiminde kullanılan ders kitaplarının niteliklerini ve bu sürece katkılarını kültürlerarası öğrenme bağlamında değerlendirmektir. Bu amaçla, Türkiye'de birçok eğitim kurumunda Almanca öğretiminde kullanılan ve araştırmanın evrenini oluşturan Schritte 1, Schritte 2, Schritte 3, Team Deutsch 1, Team Deutsch 2 ve Team Deutsch 3 adlı ders kitapları incelenmiştir.İncelenen Almanca ders kitapları, kültürlerarası öğrenme bağlamında Alman Dili Öğretimi sürecine katkıları ve etkileri açısından değerlendirilmiştir. Yapılan bu inceleme ile şu sorulara yanıt aranmıştır:1.Ders kitapları hedef kültürü yabancı dil eğitiminde kültürlerarası yaklaşım çerçevesinde uygun ve yeterli bir şekilde aktarabilmekte midir?2.Ders kitapları öz kültür ile hedef kültür arasında bağ kurmak ve her iki kültürü karşılaştırabilmek için yeterli olanaklar sunmakta mıdır?3.Ders kitapları kültürlerarası iletişim becerilerinin gelişmesine ne ölçüde katkıda bulunmaktadır?4.Ders kitapları kültürlerarası öğrenmeyi gerçekleştirmede ne ölçüde rol oynamaktadır?Bu çalışma ile ders kitaplarının, kültürlerarası karşılaştırmaya ilgi duyma, uyum sorununu aşma, yaratıcı düşünme yeteneği geliştirme, başka kültürlere karşı hoşgörülü olma ve eleştirel tutum geliştirme konusundaki yeterlilikleri irdelenmiş ve kültürlerarası öğrenme süreci açısından yetersizlikleri ile bu yetersizliklerin nasıl giderileceği konusu araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, the title of which is Cross-cultural Learning in Coursebooks Used for Teaching German as Foreign Language in Turkey, has been prepared as an M.A. thesis for the Division of German Language and Literature Education under the body of the Institute of Social Sciences at Çanakkale Onsekiz Mart University. Academic research and discussions, which are done with in the scope of the realm of foreign language teaching, have gained brand new dimensions in the recent decades. Methods of foreign language teaching underwent changes, and modern, contemporary, learner-centered and culture-oriented methods replaced traditional and teacher-centered methods as an advantageous result of the current innovations in communication.The aim of this research is to evaluate the coursebooks, which are used in teaching German as a foreign language in Turkey, as for their qualities in the context of cross-cultural learning and their contribution to this educational process. To this end, the coursebooks titled Schritte 1, Schritte 2, Schritte 3, Team Deutsch 1, Team Deutsch 2 and Team Deutsch 3, which are commonly used for teaching German language in several institutions in Turkey and which constitute the population of this research, were evaluated. These German course books were evaluated in terms of their contributions to and impacts on the process of German language teaching in the context of cross-cultural learning, the evaluation was done to answer the following questions:1.Are the coursebooks capable of transferring the culture of target language properly and adequately within the framework of cross-cultural approach in foreign language teaching?2.Do the coursebooks offer adequate opportunities in order to create a connection between the culture of the source language and the target language and provide a comparison between these two cultures?3.To what extent do the coursebooks contribute to the improvement of cross-cultural communication skills?4.To what extent do the coursebooks play a role in achieving cross-cultural learning?This research examined the adequacy of coursebooks in terms of giving importance to cross-cultural comparison, overcoming the problem of adaptation, improving the skills of creative thinking, being tolerant towards other cultures and improving critical approaches, and also the inadequacy of the coursebooks in terms of the cross-cultural learning process and how these inadequacies could be overcome were discussed in this research.