Gabriel Marcel'in varoluşçuluğunda dini tecrübe
The religious experience within the existentialism of Gabriel Marcel
- Tez No: 297971
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gabriel Marcel, Varoluşçuluk, Dini Tecrübe, Mutlak Sen, Özneler Arası İlişki, Katılım, Sır, Gabriel Marcel, Existentialism, Religious Experience, Absolute (Certain, Infinite) You (Thou), The Relationship Between Subjects, Participation, Mystery (Secret)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gabriel Marcel'in Varoluşçuluğunda Dini Tecrübe adlı bu çalışma, Gabriel Marcel'in kendine has bir üslup içinde geliştirdiği varoluşçu felsefesini, dini tecrübe anlayışı bağlamında inceler ve açıklar.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, Gabriel Marcel'in felsefesinin daha iyi anlaşılması açısından, onun varoluşçu felsefe içindeki konumu ve fikirlerinin oluşumunda varoluşçu filozoflarla etkileşimi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yine birinci bölüm içinde Gabriel Marcel'in felsefesinin oluşumunda büyük önem arz eden hayatı ve onun ?somut felsefe? olarak nitelendirdiği düşünce sisteminin temel kavramları ele alınmıştır.Araştırmanın ikinci bölümünde tecrübe ve dini tecrübe kavramları ve dini ve mistik tecrübe ile din felsefesi bağlamında dini tecrübe yaklaşımları incelenmiş ve bilhassa delilliği ve imkânı açısından ele alınmıştır.Çalışmanın ana noktasını oluşturan üçüncü bölümde ise, birinci ve ikinci bölümler ışığında, Gabriel Marcel'in dini tecrübeye ilişkin görüşleri ortaya çıkarılarak, incelenmiş ve açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled The Religious Experience within the Existentialism of Gabriel Marcel explores and examines the distinctive existential philosophy of Gabriel Marcel within the context of the phenomenon of religious experience.The thesis consists of three parts. In the first part of the study, the position of Gabriel Marcel within the existential philosophy and his interaction with existential philosophers in the formation of his views is ascertained in order to reach a better understanding about his philosophy. Also in the first chapter Gabriel Marcel?s life and the basic concepts of his philosophical system, which he describes it as ?concrete philosophy?, are explored. In the second part of the study the notion of experience and religious experience, religious and mystical experience, and various approaches of religious experience in the context of the philosophy of religion are studies, especially in terms of its evidential value and possibility.In the third section, which is the main part of the study, Gabriel Marcel?s views on religious experience are analysed and explained in the light of the first and second chapters.