Gümüşçülük işletmelerinde maliyetlerin oluşumu ve bir uygulama
Costs conditions of silver management plate and a sample
  1. Tez No: 297990
  2. Yazar: GÜLLÜ YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş İşletmeciliği, Maliyet, Milyem (Ayar), Muhasebe kayıtları
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gümüşçülük mesleğinin muhasebeciliği demek, kâğıt üzerinde gümüş imalatı veya satışı yapmak demektir. Gümüşçülük mesleğinin, muhasebeciliği özel ve bir takım karmaşık işlemlerin bir arada bilinmesini zorunlu kılmaktadır. Bu işlemlerin bir arada yapılmaması çok çeşitli yanlışlara sebep olur.Gümüşçülük sektörü ile ilgili; muhasebe işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bu mesleğinin özellikleri ve kimyasal bir takım bilgilerin verilmesi zorunlu olmuştur.Gümüşçülükte el emeğine dayalı özel yetenek isteyen işlemler çoğunlukta olduğu için genellikle ustalar çekirdekten yetişmekte, bunlarda evrak kayıt ve dokümanlardan uzak durmaktadırlar. Sektörde yazılı belge ve evrak yasaklamış gibi kullanılmamaktadır. Oysa bu işletmelerin, iyi bir raporlamaya sahip olmaları gerekmektedir.Bu çalışma ile diğer işletmelerden, farklılık gösteren gümüşçü işletmelerinde belge düzenine uyulması ve muhasebe kayıtlarının yapılabilmesi için maliyet unsurlarının ortaya konması amaçlanmıştır.Çalışmanın amacı doğrultusunda, gümüş işletmeciliği, maliyetlerin oluşması belge düzenlenmesi incelenmiş ve muhasebe kayıtları ile ilgili değişimler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Silver accounting means that producing or selling silver. Silver accounting necessary to know that special and complex transaction. These transactions which are not made together causes variety of mistakes.It is essential to be given knovledge of silver acconting processes and chemical information to perform accounting tansactions delated to silver.Masters generally educated in the line because in silver which based on manual labor there are lots of process that seeking special operatiıons capabilities. In the Industry, written documents and paper not used such as is not prohibited. Whereas tihs businesses needed to write good reports.This study in silversmith which is different from other businesse aimed to reveal the cost reveal the cost element for order to comply with the accountin records and documents to be made.For purposes of the study the business, the cost of creating, editing docments related to accounting changes were examined and revealed.Key Word: Silver Management, Cost, Adjustment, Accuontıng Records